U bent hier

4.1 Randvoorwaarden voor goede risicobeoordelingen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: augustus 2016

open

tijd

doorlooptijd

Een houding van ‘binnen mijn afdeling zijn we prima in control en worden eigenlijk geen grote risico’s gelopen’ helpt een juiste duiding en risicobeoordeling niet. Vraag daarom aan de deelnemers deze open houding aan te nemen en spreek elkaar daar op aan. Het reserveren van ruim voldoende tijd om de risico’s te identificeren is een tweede randvoorwaarde. Probeer niet alles in één lange dag af te ronden. Het is veel beter om meer vergaderingen in te plannen van bijvoorbeeld maximaal twee uur. Als uw onderneming voor het eerst een risicomanagementcyclus doorloopt, reken dan op één of enkele maanden doorlooptijd voor alleen de risicobeoordelingprocessen. Denk aan de volgende bijeenkomsten:

  • één kick-offmeeting;
  • twee bijeenkomsten voor de identificatie van risico’s;
  • twee bijeenkomsten voor de analyse;
  • één bijeenkomst voor de evaluatie van de risico’s.

facilitator

Een goede facilitator is bij de bijeenkomsten onmisbaar, zeker als risicomanagement voor het eerst wordt opgezet.

onafhankelijk

groepsproces

voorbereiding

Een goede facilitator heeft een onafhankelijke houding. De uitkomst van de risicobeoordeling moet de uitkomst zijn van het groepsproces en niet de persoonlijke risico’s van de facilitator. Een facilitator zorgt er ook voor dat vervelende vragen aan de orde komen. Een laatste randvoorwaarde is dat de risicobeoordeling goed moet worden voorbereid. Hanteer een methode, een structuur. In de volgende paragraaf wordt uitgewerkt hoe zo’n voorbereiding er uit zou kunnen zien.

Een facilitator begrijpt het risicomanagementproces en kan zorgen voor een dynamische en open sfeer. De facilitator waarborgt een goed groepsproces waarbij iedereen in voldoende mate aan bod komt en bewaakt het proces.