4.1 Een projectteam vormen
toevallig
Helaas is er in de praktijk vaak te weinig aandacht voor de samenstelling van een projectteam. Mensen worden bij een project betrokken omdat ze ‘toevallig’ beschikbaar zijn en voelen zich daardoor niet echt betrokken. Of teamleden hebben het zo druk met hun eigen werkzaamheden dat ze het project als een klusje erbij zien. Het zijn stuk voor stuk geen goede uitgangspunten voor een goed projectteam. Het projectteam is dan los zand dat bij een beetje tegenslag zo uit elkaar valt.
Als projectleider speelt u een belangrijke sociale rol bij het functioneren van een team; u zorgt voor de richting en de visie, maar motiveert de projectmedewerkers ook en inspireert hen tot effectief teamwork.
Effectief
competent
Hoe moet het dan wel? De meest succesvolle teams zijn met zorg samengesteld. Ze bestaan uit mensen die zowel individueel competent als vakkundig zijn, maar die ook elkaar aanvullen. In een effectief team bouwen de medewerkers voort op de bijdragen van een ander, respecteren ze elkaar en dragen ze ieder bij aan een positieve groepscultuur.
4.1.1 Teamleden vullen elkaar aanvullen
Een goed functionerend projectteam is als een goed huwelijk: de teamleden vullen elkaar aan. Juist het ‘anders zijn’ en elkaar aanvullen maakt een team sterk. Wat heeft een organisatie aan een team waarin iedereen beschikt over dezelfde kennis en kunde? Een team met alleen maar extraverte ‘schreeuwers’ ontaardt al snel in een ordinair machtspelletje. En in een team met alleen introverte dromers komt er waarschijnlijk weinig spectaculairs van de grond.
Combinatie
karakter
saamhorigheid
Het is bij de samenstelling van een projectteam aan te raden om zowel te letten op aanvullende competenties en specialismen, als op aanvullende karakters, persoonlijke interesses en interpersoonlijke vaardigheden. Het kost meestal enige tijd om een goede combinatie van teamleden te vinden. Maar het is de investering dubbel en dwars waard: uit onderzoek blijkt dat een complementair team beter met tegenslagen kan omgaan en dat het gevoel van saamhorigheid groter is. Dat heeft natuurlijk een positieve invloed op de projectresultaten.
Hang naar het verleden
Het is niet vreemd dat mensen die elkaar niet kennen en ineens met elkaar samenwerken, aan elkaar moeten wennen en op elkaar in moeten leren spelen. Dit kan de eerste periode veel energie kosten. Is er haast bij het project? Dan is het verstandig dat de projectmanager teamleden kiest van wie bekend is dat ze in het verleden ook goed met elkaar hebben samengewerkt. Dat zorgt voor een vliegende start van het project!
4.1.2 Competenties
kennis
Persoonlijke en sociale vaardigheden zijn van onschatbaar belang voor het succesvol functioneren van een team, maar de aanwezigheid van competente teamleden is dat evenzeer. Een project kan jammerlijk mislukken als er te weinig kennis en vaardigheden in het team aanwezig zijn. Ook al is het nog zo gezellig.
Variatie
expertise
Bij de samenstelling van een projectteam is het belangrijk dat er voldoende gevarieerde expertise aanwezig is om een project in alle fasen succesvol door te komen. Om een voorbeeld te geven: bij een duurzaamheidsproject voor uw organisatie zijn er niet alleen energie- en milieu-experts nodig die de maatregelen bedenken. In het team moet ook een teamlid zitten dat thuis is in communicatie en pr, en een teamlid dat goed doorrekent of alle mooie plannen financieel ook haalbaar zijn.