U bent hier

3.4 Vergrijpboete

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: april 2020

opzet

U kunt alleen een vergrijpboete krijgen als er sprake is van grove schuld of opzet. Bij grove schuld gaat het om onzorgvuldig of verwijtbaar slordig handelen. U had zich in dat geval bewust moeten zijn van die fout. Opzet is zwaarder, omdat u dan willens en wetens iets fout heeft gedaan met het doel om niet of niet tijdig belasting te betalen.

Verhogen

Bij grove schuld krijgt u een boete van 25%. Zoals hierboven al aangegeven is opzet zwaarder. De boete bedraagt dan 50%. Daarnaast kijkt de inspecteur of er redenen zijn om de boete te verhogen of te verlagen. U kunt bijvoorbeeld een hogere boete krijgen als het niet de eerste keer is dat u te maken krijgt met een vergrijpboete. Voordat de fiscus een vergrijpboete oplegt, krijgt u eerst een brief. U heeft daardoor nog tijd om te reageren.

Vergrijpboete mag soms na verzuimboete

nieuwe ­informatie

De Belastingdienst kan alsnog een vergrijpboete opleggen als later blijkt dat er toch sprake is van opzet of grove schuld. Hiervoor moet de fiscus na het opleggen van de betaalverzuimboete nieuwe informatie krijgen. Daarnaast moet de informatie voldoende zijn om een vergrijpboete op te leggen. Het bedrag van de verzuimboete komt dan in mindering op de vergrijpboete.