U bent hier

6.3 Fiscale eenheid

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: mei 2023

gesaldeerd

In dit hoofdstuk is uitgebreid ingegaan op de fiscale gevolgen van de renteontvangsten en rentebetalingen tussen gelieerde bv’s. De rente speelt echter geen enkele rol als de schuldeiser en schuldenaar behoren tot dezelfde fiscale eenheid voor de VPB. De resultaten van de verschillende bv’s worden dan namelijk gesaldeerd. De ontvangen en betaalde rente vallen daardoor tegen elkaar weg.

Voordelen

holding

De Belastingdienst ziet de ondernemingen in de fiscale eenheid voor de VPB als één belastingplichtige en int daarbij dus VPB uitsluitend bij de moedermaatschappij (holding-bv). De resultaten van de dochtermaatschappijen worden toegerekend aan de holding-bv. De dochters hoeven dus niet af te rekenen over de winst. U krijgt dan ook met slechts één VPB-aangifte te maken en kunt de resultaten van de verschillende bv’s tot één resultatenrekening samenvoegen.

Nadelen

De fiscale eenheid voor de VPB is echter niet in alle situaties voordelig. Een van de nadelen is het deels mislopen van het lage VPB-tarief. Omdat de Belastingdienst de ondernemingen die een fiscale eenheid vormen als één belastingplichtige ziet, kunnen die ondernemingen ook maar één keer profiteren van het lage tarief van 19% in de VPB voor winsten tot en met € 200.000. Winsten boven € 200.000 zijn belast tegen 25,8% (in 2023).

Wilt u alle voorwaarden en voordelen van een fiscale eenheid op een rijtje hebben, dan kunt u op rendement.nl/bvdossier een traject vinden met meer informatie.