U bent hier

8.3 Alternatieve financiering

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: mei 2023

De laatste jaren zijn er steeds meer vormen van alternatieve financiering ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan kredietunies, zogenoemde business angels en andere ‘informal investors’.

Kredietunie

gemeenschappelijke kas

Naast crowdfunding zijn kredietunies steeds belangrijker geworden. Een kredietunie bestaat uit een groep van ondernemingen die via een gemeenschappelijke kas geldleningen aan de leden van de kredietunie verstrekt. De ondernemingen vormen samen een coöperatie. Zowel de kredietverstrekker als de kredietnemer zijn dus lid van de kredietunie.

Business angels

eigen 
vermogen

Business angels investeren met eigen vermogen. Behalve geld, bieden ze toegang tot hun eigen kennis, ervaring en netwerk. In ruil voor het geld willen ze een minderheidsaandeel en zeggenschap in de bedrijfsvoering en strategie.

Informal investors

Bij een informal investor gaat het meestal om een (oud-)ondernemer die geld heeft overgehouden aan de verkoop van zijn onderneming. Dat kapitaal wordt gebruikt voor de investering in een andere onderneming.

Zorg voor een concrete projectomschrijving

essentie

Om investeerders en crowdfunders binnen te halen is het belangrijk om uw project zo goed mogelijk te omschrijven en te presenteren. Deze stappen kunnen u daarbij helpen:

  • Stel uzelf de vraag waarom het een goed plan is.
  • Scherp het antwoord aan tot u de essentie te pakken heeft.
  • Maak hiervan een aantrekkelijk verhaal met een pakkende intro.
  • Leg deze boodschap voor aan anderen en vraag hen om feedback.
  • Verwerk de feedback in uw omschrijving.

Op rendement.nl/bvdossier vindt u een globale planning waarin een aantal belangrijke elementen voor een crowdfundingcampagne zijn opgenomen.