2.1 Informatie inwinnen
bevestigd
Als u van plan bent een sollicitant aan te nemen, wilt u later niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Een goede screening kan de kans op zulke verrassingen verkleinen. De bedoeling van het inwinnen van informatie is om datgene wat u al denkt, door een ander bevestigd te krijgen.
Zo krijgt u een duidelijker beeld van kandidaten over wie u twijfelt.
Gekleurd beeld
Daarbij moet u wel goed weten wie u deze extra informatie verstrekt en wat zijn of haar verhouding is met de sollicitant. Het zijn meestal personen met wie de kandidaat een professionele of sociale band heeft. De kans is groot dat ze enigszins gekleurde informatie geven.
Voordat u derden benadert, moet u de sollicitant hiervan op de hoogte stellen. Hij kan zijn referenties dan melden dat u enkele vragen over hem of haar gaat stellen.
Privacy
legitieme reden
noodzakelijk
informatieplicht
bewaarplicht
Omdat screening zeer ingrijpend kan zijn voor de privacy van de sollicitant of werknemer, is deze alleen onder de volgende wettelijke voorwaarden toegestaan:
- U heeft een legitieme reden (gerechtvaardigd belang). Dit belang is meestal dat u erop moet kunnen vertrouwen dat de (toekomstige) werknemer integer en betrouwbaar is.
- De screening moet noodzakelijk zijn. Dit houdt in dat u het doel van uw onderneming niet met een ander, minder ingrijpend middel dan screening kunt bereiken.
- U heeft een informatieplicht. U moet de sollicitant of werknemer vooraf laten weten dat er een screening zal plaatsvinden en achteraf melden wat de resultaten zijn.
- U mag de gegevens die uit de screening zijn verkregen niet gebruiken voor een ander doel dan waarvoor ze verkregen zijn.
- U heeft een bewaarplicht. U mag de gegevens alleen bewaren zolang dat nodig is voor het doel van de screening. Zorg er ook voor dat gegevens goed beveiligd zijn.
Integriteitsverklaring
voorzichtig
In sommige branches (bijvoorbeeld het bankwezen) is het gebruikelijk om bij de (ex-)werkgever van sollicitanten een integriteitsverklaring op te vragen. Hierin kan de voormalige werkgever aangeven of de sollicitant volgens hem integer en betrouwbaar is. Voorzichtigheid is wel geboden, want verklaringen van branchegenoten kunnen subjectief zijn en het is soms onduidelijk wat ‘integriteit’ precies inhoudt.
Verklaring Omtrent het Gedrag
VOG
strafrechtelijke feiten
Ook kunt u sollicitanten voor fraudegevoelige functies vragen om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) op te vragen bij de gemeente of bij de screeningsautoriteit Justis. Deze verklaring bewijst dat een sollicitant in het verleden geen strafrechtelijke feiten heeft gepleegd. Een ‘schoon’ verleden garandeert echter niet dat een werknemer in de toekomst geen frauduleuze neigingen zal ontwikkelen.