9.5 Bootstrapping
Voor welke vorm van financiering u ook kiest, het houdt meestal wel in dat uw onderneming een deel van haar autonomie inlevert. Om deze reden kiest een deel van de ondernemingen ervoor om de groei zo veel mogelijk met eigen middelen te financieren.
Externe financiers
ambities en strategie
In financieringsjargon wordt dit aangeduid met de term ‘bootstrapping’: uw onderneming ‘trekt zich aan de eigen laarzen op’. In dat geval doet uw onderneming geen beroep op externe financiers of particuliere investeerders. Uw onderneming houdt dan alles in eigen hand. Uiteindelijk bepalen de ambities en strategie van uw onderneming de omvang van de financieringsbehoefte. Dit bepaalt dus ook de mate waarin en hoe lang uw onderneming buiten externe financiering kan.
Voordelen
beperken rentekosten
Bootstrapping kan voordelig zijn voor uw onderneming. U voorkomt namelijk het aangaan van schulden en beperkt daardoor ook de rentekosten. Een ander voordeel is dat de bestuurder volledige zeggenschap over zijn onderneming houdt. Daarnaast heeft bootstrapping een positief effect op de kredietwaardigheid van uw onderneming. Uw onderneming heeft namelijk bijna geen schulden.
Nadelen
negatieve invloed
Het is echter niet zonder risico’s om te starten met bootstrapping. Gebruikt u deze methode langdurig, dan heeft dat een negatieve invloed op de levensverwachting van uw onderneming. Uw onderneming heeft immers met bootstrapping maar beperkt financiële middelen en kan daardoor niet snel grote investeringen doen. Daarnaast kan uw onderneming met bootstrapping minder snel reageren op veranderingen in de markt. Dat is erg onhandig als uw onderneming kansen moet pakken of bedreigingen moet verhelpen. Daarvoor moet u namelijk investeren en kosten maken.