U bent hier

9.1 Leverancierskrediet

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: juni 2017

niet direct betalen

Leverancierskrediet ontstaat door een afspraak tussen uw onderneming en de leverancier. Als de leverancier toestaat dat u niet direct hoeft te betalen, is er dus sprake van kredietverlening. Het voordeel is dat uw onderneming dankzij het krediet een voorraad kan vormen en geld kan verdienen zonder eerst de inkoop te hoeven voorfinancieren.

Leverancierskrediet hoort bij het kort vreemd vermogen, (minder dan een jaar). Als de relatie langdurig en continu is, is sprake van lang vreemd vermogen.

Nadelen

machtspositie

De voordelen van het leverancierskrediet kunnen zich ook tegen u keren als de afhankelijkheid van een leverancier te groot wordt. De leverancier kan deze machtspositie tegen uw onderneming gaan gebruiken. In ruil voor een langere betalingstermijn kan een leverancier bijvoorbeeld zijn prijzen verhogen.

continuïteit

Daarnaast kan de continuïteit van uw onderneming in gevaar komen. De kans bestaat dat uw onderneming direct financiële problemen heeft als de leverancier de teugels aantrekt.

Verder bestaat het gevaar dat u de langere betalingstermijn niet ziet als een lening. Uiteindelijk is het belangrijk dat de leverancier uw onderneming niet gaat aanmerken als wanbetaler.

Kosten

rente­vergoeding

Vanzelfsprekend zijn er kosten verbonden aan deze vorm van krediet. De leverancier rekent een bepaald percentage over de nog niet betaalde goederen als rentevergoeding. Die rente is vaak hoger dan bij een bank. De populariteit van het fenomeen wordt desalniettemin verklaard door de vormvrije afspraken en het feit dat er geen zekerheden nodig zijn.

Franchise

vorm van 
leverancierskrediet

Franchise is in zekere zin een doorontwikkelde vorm van leverancierskrediet, waarbij de franchisenemer op allerlei manieren verbonden is aan de franchisegever. Daarbij gaat het niet alleen om goederen en naamsbekendheid.

Vaak heeft de franchisegever een regeling getroffen met een bank voor de financiering van de franchisenemers in de vorm van een arrangementsfinanciering.