8.3 Vormen van factoring
traditionele vorm
De meest traditionele vorm van factoring is die waarbij u uw debiteurenportefeuille overdraagt aan de factormaatschappij. Die houdt voor u de debiteurenadministratie bij en zorgt als dat nodig is voor de inning van alle vorderingen. De factormaatschappij betaalt een voorschot uit op de openstaande facturen. In de meeste gevallen is dit voorschot 60% tot 90% van de factuursom.
De hoogte van het voorschotpercentage verschilt per factormaatschappij en is afhankelijk van de debiteuren van uw onderneming en van de sector waar uw onderneming actief in is.
8.3.1 American factoring
losse facturen
Als uw onderneming vanwege een slechte financiële positie niet kan aankloppen bij de bank en ook niet in aanmerking komt voor traditionele factoring, kan American factoring de weg openen naar snel geld. Hetzelfde geldt als uw onderneming seizoens-pieken moet opvangen, waarbij de uitstaande saldi toenemen, wat betekent dat u meer moet voorfinancieren. Bij American factoring verkoopt uw onderneming losse facturen door aan de factormaatschappij. De factormaatschappij beoordeelt per debiteur de kredietwaardigheid. Uw onderneming moet wel een zogenoemde factor fee betalen voor het overdragen van de facturen.
8.3.2 Reverse factoring
goedgekeurde facturen
Reverse factoring wordt ook wel supply chain finance genoemd. Net als bij American factoring wordt hierbij gekeken naar de kredietwaardigheid van de afnemer en niet naar de kredietwaardigheid van uw onderneming, zoals bij traditionele factoring. Achterliggende gedachte: hoe beter de kredietwaardigheid, hoe goedkoper de financiering. Daarnaast wordt er bij reverse factoring alleen gewerkt met goedgekeurde facturen. De kans op wanbetalers is daardoor kleiner. Dit maakt deze vorm van factoring meer geschikt voor ondernemingen die zaken doen met grote, kredietwaardige partijen. Meestal gelden er ook lagere tarieven.