U bent hier

Onderneming & Administratie
Faillissement4. De rol van de curator4.3 Doorstart

4.3 Doorstart

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: april 2022

De hiervoor genoemde voortzettingsperiode geeft de curator de gelegenheid om op zoek te gaan naar gegadigden om een doorstart te realiseren.

Oprichten van een vennootschap

activa

vennootschap oprichten

Een doorstart houdt in dat de activa uit de failliete onderneming verkocht worden aan ‘de doorstarter’. Gegadigden voor de activa kunnen zich bij de curator melden. Dit kan ook de bestuurder van de failliete onderneming zijn. In dat geval doet hij er wel verstandig aan om langs de notaris te gaan om een nieuwe vennootschap op te richten, dat wil zeggen: de rechtspersoon die de activa gaat kopen.

Door het oprichten van een nieuwe vennootschap zorgt de bestuurder ervoor dat als het weer misgaat, hij niet persoonlijk failliet gaat.

Tegenwoordig kunt u al voor één euro (plus de notariskosten) een besloten vennootschap (bv) met beperkte aansprakelijkheid oprichten.

Zelf financiering regelen

bod

Als de bestuurder zelf het faillissement aanvraagt van zijn onderneming, kan hij van tevoren al nadenken over een eventuele doorstart. Daarnaast kan hij al op zoek gaan naar de nodige financiering om uiteindelijk zelf een bod bij de curator neer te kunnen leggen. De bestuurder doet er verstandig aan om dat niet op het laatste moment te doen, want een curator zal zo snel mogelijk proberen om een doorstart te realiseren!

Biedingen bij de curator

afwachten

Als iedere gegadigde een bod bij de curator heeft uitgebracht, is het afwachten. Het heeft weinig zin om na de definitieve datum van de mogelijkheid een bod uit te brengen, de curator nog te benaderen met een eventueel hoger bod. Na de sluitingsdatum of het sluitingstijdstip is het ook echt over en uit!

voorkeurs-behandeling

U hoeft niet bang te zijn dat een curator iemand een voorkeursbehandeling geeft. De curator moet namelijk zelf uiteindelijk ook tekst en uitleg geven waarom hij de voorkeur geeft aan een bepaalde partij.

Selectiecriteria van de biedingen

hoogte

Dan is een logische vervolgvraag: waar let een curator dan op bij het selecteren van de biedingen? Het antwoord daarop is tweeledig:

  • In de eerste plaats is de hoogte van het bod natuurlijk van belang. De curator is er voor alle schuldeisers en heeft natuurlijk de taak om hun uiteindelijk een (gedeeltelijke) uitkering te kunnen geven.
  • In de tweede plaats let de curator op maatschappelijke aspecten. Hierbij kunt u denken aan de werkgelegenheid.

Zijn er twee biedingen met hetzelfde bedrag, maar neemt de ene bieder 10 werknemers over en de ander 15 werknemers, dan zal de curator voor de laatste bieding kiezen.