U bent hier

6.2 Verhuurders

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: april 2022

De meeste ondernemingen hebben voor het uitvoeren van de activiteiten een bedrijfspand nodig. Uw onderneming kan daarvoor een pand huren. Dit betekent dat er sprake is van een langdurige huurovereenkomst.

De hoofdregel is dat geen enkele overeenkomst vanzelf eindigt vanwege het uitgesproken faillissement, dat geldt dus ook voor een huurovereenkomst. Als de curator en de verhuurder niets doen, zal de overeenkomst gewoon in stand blijven.

6.2.1 Huurovereenkomst beëindigen

huurcontract

U kunt zich voorstellen dat de verhuurder zo snel mogelijk van het huurcontract af wil, omdat betaling van de huurtermijnen meestal niet in het vooruitzicht is. Maar ook de curator wil in de meeste gevallen graag van de huurovereenkomst af. Iedere schuld is er in een faillissementssituatie namelijk één te veel.

opzegtermijn

De Faillissementswet biedt hier uitkomst voor beide partijen, zowel voor de curator als voor de verhuurder. Als de failliete onderneming namelijk huurder is, kan zowel de curator als de verhuurder de huur tussentijds beëindigen. Dan moet de opzegging wel plaatsvinden op een tijdstip, waarop dergelijke overeenkomsten naar plaatselijk gebruik eindigen. Meestal is dat het einde van de maand. Bij de opzegging moet wel de daarvoor overeengekomen of gebruikelijke opzegtermijn in acht worden genomen: met volgens de Faillissementswet een maximum van drie maanden.

6.2.2 Gevolg beëindiging huurovereenkomst

Wat betekent zo’n opzegging voor de boedel? Ongeacht of de huurovereenkomst wordt opgezegd, de huur die betrekking heeft op de periode na datum faillissement geldt als boedelvordering. Om uiteindelijk ook een uitkering te kunnen doen aan de handelscrediteur (oftewel concurrente schuldeiser) is het van belang om de boedelschulden zo laag mogelijk te houden. De boedel is er dan ook in de meeste gevallen bij gebaat om de huur op te zeggen om de boedelschulden zo laag mogelijk te houden.

Voordelen van opzeggen huurovereenkomst

te weinig geld

Wat is het voordeel voor de verhuurder om de huurovereenkomst op te zeggen? Hoewel een curator ernaar streeft zoveel mogelijk geld binnen te halen voor de schuldeisers, komt het met regelmaat voor dat er te weinig geld binnenkomt om de boedelschuldeisers te voldoen.

concurrente vordering

Als zowel de curator als de verhuurder niets doet, loopt de huurovereenkomst door, dus de verhuurder wil zo snel mogelijk af van de failliete onderneming, de huidige huurder. De verhuurder kan dan op zoek naar wel betalende huurders voor de periode na de opzegtermijn van drie maanden. Het is immers maar de vraag of de verhuurder uiteindelijk zijn boedelvordering voldaan krijgt. En de eventuele huurschuld voor datum faillissement? Dat is een concurrente vordering en is dus als één van de laatste aan de beurt bij een eventuele uitkering.

6.2.3 Schade beperken

beeïndigen

Een verhuurder kan zich wel een beetje indekken tegen een faillissementssituatie van een huurder. Hij kan namelijk bij het aangaan van de huurovereenkomst om een borg vragen of een bankgarantie. Hierdoor kan de verhuurder de financiële schade beperken voor het geval de huurder failliet gaat. Mocht de situatie zich voordoen dat er in de opzegtermijn een andere huurder wordt gevonden, dan kan de verhuurder zich altijd tot de curator wenden om ermee in te stemmen om de huurovereenkomst eerder met wederzijds goedvinden te beëindigen. Het voordeel voor de boedel is dat de boedelschuld lager is en voor de verhuurder is het voordeel dat hij het pand weer kan verhuren aan een nieuwe huurder.