10.3 Crowdfunding combineren
keuze
Het combineren van crowdfunding met andere financieringsmogelijkheden kan interessant zijn. U heeft dan meer keuze. Bij gestapeld financieren maakt u echter niet tegelijkertijd gebruik van verschillende vormen van financiering, maar op elkaar volgend, vandaar de term stapelen. Crowdfunding kunt u combineren met verschillende financieringsvormen. Denk bijvoorbeeld aan:
- een lening bij een bank;
- particuliere investeerders;
- participatiemaatschappij;
- een subsidie;
- leasing.
10.3.1 Bancaire lening
rente
Het zijn nog altijd de banken die het grootste deel van de bedrijfsfinancieringen voor hun rekening nemen, namelijk een kleine 70%. Bij een bancaire lening treedt de bank als intermediair op tussen vragers en aanbieders van kapitaal. Voor het gebruik van vermogen betaalt u als geldvrager rente. Een bankkrediet is een geschikte optie voor ondernemingen met een relatief laag risicoprofiel.
10.3.2 Particuliere investeerder
deelnemen
Particuliere investeerders, ook wel informal investors of business angels genoemd, kunnen deelnemen in het kapitaal van uw onderneming. Ze kunnen investeren met een (achtergestelde) lening of door aandelen in uw onderneming te kopen. Een combinatie is ook mogelijk.
Particuliere investeerders kunnen ook interessant zijn voor ondernemers met een hoog of laag risicoprofiel (zie ook paragraaf 7.4.1).
10.3.3 Participatiemaatschappij
vermogen
Participatiemaatschappijen kunnen financiering aanbieden door eigen vermogen te verstrekken. Eigen vermogen geldt als risicodragend kapitaal en wordt om die reden ook private equity of venture capital genoemd.
Het verstrekken van vermogen maakt van de participatiemaatschappij een aandeelhouder. Dit betekent dat zij zeggenschap heeft in uw onderneming. Als u een financieringsbehoefte heeft van minimaal € 250.000, is een participatiemaatschappij een mogelijke financierder.
10.3.4 Subsidie
overheid
Een subsidie is een vorm van gratis geld. Meestal is het de overheid waar u subsidie kunt aanvragen. Die biedt financiële ondersteuning voor activiteiten die van algemeen belang zijn en die de overheid zelf niet wil of kan uitvoeren, maar wel wil stimuleren.
Zoekt u een subsidie of financieringsregeling voor een duurzaam of innovatief product? Kijk dan op de website van Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO.nl). Daar vindt u alle subsidies en regelingen van de overheid en de Europese Unie die openstaan voor het indienen van een aanvraag.
Crowdfunding voor gesubsidieerd project
In de meeste gevallen zal crowdfunding in combinatie met subsidie geen problemen opleveren. De subsidieverstrekker kan niet na afloop van het project de subsidie intrekken, omdat u bijvoorbeeld te veel geld heeft opgehaald via crowdfunding voor uw project. Dit kan wel tot gevolg hebben dat u een volgende keer minder of geen subsidie ontvangt. Dit zal vooral afhangen van het eigen vermogen van uw onderneming.
Winst
Wilt u van tevoren weten of u voor een gesubsidieerd project ook crowdfunding mag inzetten, lees dan de voorwaarden die aan het verkrijgen van een bepaalde subsidie zijn verbonden goed door. Hierin staat duidelijk vermeld wat uw onderneming wel of niet zelf nog mag doen als het gaat om de financiering. Zo kan er bijvoorbeeld opgenomen zijn dat u geen winst mag maken met de activiteit waarvoor u subsidie ontvangt.
10.3.5 Leasing
varianten
U kunt crowdfunding ook combineren met leasing. Dit is een vorm van financiering waarbij u bedrijfsmiddelen, zoals een auto of machine, leent tegen een vast tarief. Leasen kan in twee varianten.
Bij financiële lease is uw onderneming economisch en meestal ook juridisch eigenaar van het object dat u leaset. Aan het einde van de afgesproken leaseperiode krijgt u vaak de mogelijkheid om de gebruikte spullen te kopen.
Bij operationele lease blijft de leasemaatschappij eigenaar en dus ook verantwoordelijk. U draagt als gebruiker op dat moment niet het risico op waardevermindering.
U krijgt gemakkelijker toegang tot ander kapitaal op het moment dat u al een deel van uw project heeft gecrowdfund. Het geeft een bank of investeerder vertrouwen als uw plan aanslaat onder een groter publiek. U heeft dan onderpand in de vorm van het opgehaalde geld.