U bent hier

9.1 Vergunning nodig

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: november 2023

van buiten EER en Zwitserland

Werknemers van buiten de EER en Zwitserland mogen slechts in Nederland aan de slag als voor hen één van de volgende werkvergunningen is afgegeven:

  • tewerkstellingsvergunning (TWV);
  • gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA).

nodig voor iedereen

via andere werkgever

Dat een werkvergunning nodig is voor iedereen van buiten de EER of Zwitserland geldt niet alleen voor werknemers, maar ook voor ambtenaren, freelancers, stagiairs, vrijwilligers en zelfstandigen. Bovendien moet u niet alleen een werkvergunning aanvragen als een werknemer van buiten de EER of Zwitserland bij uw onderneming komt werken. Dat is ook het geval als de werknemer ander werk gaat doen dan waarvoor hij zijn huidige werkvergunning heeft gekregen, als hij al een werkvergunning via een andere werkgever heeft of als zijn huidige werkvergunning binnenkort afloopt en u hem in dienst wilt houden. Voor werkgevers in de Aziatische horeca gelden speciale regels.

Welke werkvergunning – TWV of GVVA – er precies nodig is, hangt puur af van de duur van de werkzaamheden. De voorwaarden waaraan UWV toetst voor het werken met beide vergunningen zijn hetzelfde.

Voorwaarden

geen geschikte kandidaat

alles aan doen

veilige en schone plek

wel TWV of GVVA nodig

Uw onderneming krijgt slechts een werkvergunning voor een buitenlandse werknemer als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • Uw onderneming kan geen geschikte kandidaat voor de functie vinden in één van de andere EER-landen of Zwitserland. De vacature moet zijn gemeld bij een werkgeversservicepunt van UWV en al minstens vijf weken openstaan. Bij moeilijk te vervullen vacatures – dit is ter beoordeling van UWV – is de eis dat de vacature minstens drie maanden openstaat.
  • Uw onderneming moet er alles aan doen om werknemers te vinden in Nederland of binnen de EER of Zwitserland (zoals via advertenties en internet).
  • Uw onderneming houdt zich aan de Nederlandse wet voor wat betreft de arbeidsvoorwaarden en heeft in de afgelopen vijf jaar geen boete gehad voor overtreding van arbeidswetten.
  • Uw onderneming regelt een veilige en schone plek om te wonen voor de buitenlandse werknemer.
  • De buitenlandse werknemer is ouder dan 18 jaar en heeft (of krijgt) een geldige verblijfsvergunning of – bij werkzaamheden voor korter dan drie maanden – een geldig visum (door hemzelf aan te vragen).

Soms gelden er soepelere voorwaarden

zendelingen

korter dan drie maanden

langer dan drie maanden

Voor onder andere de volgende buitenlandse werknemers heeft uw onderneming wel een TWV of GVVA nodig, maar gelden er minder strenge voorwaarden voor afgifte van de werkvergunning:

  • artiesten die boven een bepaald inkomen verdienen;
  • asielzoekers die in een periode van 52 weken maximaal 24 weken werken;
  • geestelijk bedienaren (zoals dominees, imams en godsdienstleraren);
  • kloosterlingen of zendelingen;
  • praktikanten (vorm van lerend werken);
  • stagiairs;
  • werkstudenten die maximaal 16 uur per week werken.

Tewerkstellingsvergunning

aanvragen bij UWV

Voor werknemers van buiten de EER of Zwitserland die korter dan drie maanden in Nederland komen werken, heeft u een tewerkstellingsvergunning (TWV) nodig. Dat is ook het geval als die werknemers langer dan drie maanden in Nederland komen werken, maar hier niet komen wonen of als zij al in Nederland zijn en een verblijfsvergunning hebben (vaak het geval bij asielzoekers en studenten).

Uw onderneming kan de TWV aanvragen bij UWV. De werknemer kan dat zelf niet doen. UWV laat u vervolgens binnen vijf weken weten of u een TWV voor de werknemer krijgt. Hiervoor moet aan de genoemde voorwaarden zijn voldaan, en daarnaast aan speciale voorwaarden die per categorie werknemer gelden.

Gecombineerde vergunning

bij IND aanvragen

Voor werknemers van buiten de EER of Zwitserland die langer dan drie maanden in Nederland komen werken, heeft u een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) nodig, als zij niet al een verblijfsvergunning hebben of als zij in Nederland komen wonen. De GVVA is een combinatie van de verblijfsvergunning en de tewerkstellingsvergunning.

ophalen

Uw onderneming moet de GVVA bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aanvragen. De werknemer kan dat ook zelf doen. De IND wint advies in bij UWV of de werknemer in Nederland mag werken en kijkt of aan de genoemde en speciale voorwaarden wordt voldaan. Als de GVVA wordt afgegeven, laat de IND u dat weten inclusief vermelding van wanneer de buitenlandse werknemer de documenten kan ophalen bij de IND – zijnde het verblijfsdocument en het aanvullende document – want dat moet hij zelf doen.

Voor sommige werknemers voor wie eigenlijk een GVVA nodig zou zijn, kan uw organisatie volstaan met een TWV. Het gaat om asielzoekers die in afwachting zijn van een beslissing op hun asielaanvraag en studenten die een verblijfsvergunning voor studie hebben.

Geldigheidsduur

staat op de vergunning

Een werkvergunning heeft een geldigheidsduur van maximaal drie jaar. Afhankelijk van de omstandigheden heeft de werkvergunning echter een kortere of langere maximale looptijd. De betreffende geldigheidsduur staat op de vergunning vermeld. De vergunning geldt alleen voor de daarin opgenomen werkzaamheden.

doorgeven aan UWV

UWV zal een afgegeven werkvergunning intrekken – dus vóór afloop van de geldigheidsduur – als blijkt dat u onjuiste informatie heeft gegeven op grond waarvan UWV tot afgifte van de vergunning heeft besloten. Ook als de buitenlandse werknemer geen verblijfsvergunning krijgt of niet langer bij uw onderneming werkt, wordt de vergunning ingetrokken. De uitdiensttreding van zo’n werknemer moet u dan ook altijd doorgeven aan UWV. Verder trekt UWV de werkvergunning in als uw onderneming in de afgelopen vijf jaar is beboet voor overtreding van arbeidswetgeving.