U bent hier

Onderneming & Administratie
Buitenlandsituaties11. Bijzondere situaties11.3 Brexit

11.3 Brexit

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: november 2023

gevolgen

Dat het Verenigd Koninkrijk (VK) op 31 januari 2020 de EU heeft verlaten (de Brexit), heeft gevolgen voor de belastingheffing en socialezekerheidspositie van werknemers die in de EU-lidstaten en het VK werken. Grensoverschrijdende situaties die per 31 december 2020 bestonden, vallen onder het Terugtrekkingsakkoord.

Overeenkomst

loonbelasting

Voor werknemers die op of na 1 januari 2021 voor uw onderneming zijn gaan werken in het VK of een EU-lidstaat of die niet (meer) onder het Terugtrekkingsakkoord vallen, geldt de Handels- en Samenwerkingsovereenkomst (HSO) tussen de EU en het VK. Voor de loonbelasting betekent dat het volgende:

  • U moet de loonbelastingtabellen toepassen voor inwoners van een derde land (zie ook paragraaf 1.4).
  • U heeft geen recht (meer) op S&O-afdrachtvermindering.
  • De afdrachtvermindering zeevaart wordt lager: 10%.
  • U heeft geen recht (meer) op een loonkostenvoordeel.
  • Gebruik van de studenten- en scholierenregeling is niet (meer) mogelijk.

sociale zekerheid

minstens 25%

Voor de sociale zekerheid betekent de HSO dat de werknemer in het werkland is verzekerd. Als uw onderneming de werknemer echter detacheert naar het VK en hij alleen daar werkt, blijft hij onder voorwaarden in Nederland verzekerd. Werkt de werknemer in het VK en meerdere EU-lidstaten, dan is hij in Nederland verzekerd als hij hier minstens 25% van zijn werktijd werkt of van zijn loon verdient. Anders is hij sociaal verzekerd in het land waar de werkgever is gevestigd. Bij vragen over uw specifieke situatie kunt u terecht bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).