3.1 Werkgeverschap
inhoudingsplicht
Als uw onderneming werkgever is, heeft u inhoudingplicht voor uw werknemers. U moet aangifte van de berekende loonheffingen doen en deze aan de fiscus afdragen.
Aanmelden
Komt er voor het eerst een werknemer in dienst, dan wordt uw onderneming werkgever en moet u zich als zodanig aanmelden bij de Belastingdienst. Hiervoor gebruikt u het formulier ‘Melding loonheffingen aanmelding werkgever’, dat u kunt downloaden van de website van de fiscus.
aangiftebrief
Na aanmelding ontvangt u van de Belastingdienst:
- een loonheffingennummer (om aangifte loonheffingen te kunnen doen en voor correspondentie met de fiscus);
- een aangiftebrief (met daarin uw aangiftetijdvakken);
- een brief met de sector waarin uw organisatie is ingedeeld en het van toepassing zijnde percentage gedifferentieerde premie werkhervattingskas (Whk).
Juiste sectoraansluiting is belangrijk
bepalend voor welke sector
De Belastingdienst gebruikt de gegevens die uw organisatie aanlevert om u bij een bepaalde sector aan te sluiten. In totaal zijn er 69 sectoren, waarvan er 67 actief zijn. Uw werkzaamheden zijn bepalend voor in welke sector uw onderneming valt. De sectoraansluiting kan van invloed zijn op de premie Whk die uw organisatie moet betalen. Controleer daarom altijd of de sectoraansluiting klopt, want dit gaat nog wel eens mis. Neem bij twijfel contact op met de Belastingdienst.
Eerstedagsmelding
in bijzondere situaties
U hoeft nieuwe werknemers tegenwoordig niet meer vóór hun eerste werkdag bij de Belastingdienst te melden. Zo’n eerstedagsmelding is alleen nodig als de fiscus uw organisatie hiertoe heeft verplicht. Dat gebeurt echter slechts in bijzondere situaties met risico op fraude en illegale tewerkstelling, bijvoorbeeld na een opgelegde naheffingsaanslag omdat er werknemers in de loonadministratie ontbraken of na een opgelegde vergrijpboete vanwege het niet of te laat betalen van de loonheffingen. De eerstedagsmeldingsplicht geldt in principe voor drie jaar.