U bent hier

2.1 Effectief werken in een team

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: oktober 2024

nuttig

Samenwerken is niet alleen een natuurlijke neiging van mensen, het is ook nuttig. Als u effectief met uw collega’s samenwerkt, kunt u grotere taken aan, kunt u samen betere oplossingen vinden en de taken zo verdelen dat iedereen doet waar hij het beste in is. Dat verhoogt de kwaliteit en de efficiëntie van het werk aanzienlijk.

Voorwaarden voor een geslaagde samenwerking

effectief

Kort gezegd kunt u spreken van een effectieve samenwerking als:

  • er met alle teamleden werkbare en duidelijke afspraken zijn gemaakt;
  • alle teamleden een duidelijk omschreven rol en taak hebben;
  • alle teamleden zich verantwoordelijk voelen en zich aan hun afspraken houden;
  • iedereen zich inzet voor het gezamenlijke doel, niet alleen voor hun eigen deeldoelstellingen;
  • de teamleden open communiceren met elkaar;
  • iedereen (dreigende) conflicten durft te benoemen en deze op een constructieve manier wil bespreken.

Rollen

aanvullen

Werken in teamverband moet een meerwaarde hebben. Dit betekent dat de afzonderlijke teamleden allemaal iets nieuws inbrengen. U kunt met uw team meer bereiken als de leden elkaar aanvullen, zowel in competenties als in karakter en vaardigheden.

2.1.1 Teamrollen van Belbin

model

regelaar

stille kracht

Teams functioneren het beste als de teamleden verschillende karakters hebben. Ieder teamlid kan dan de rol spelen die hem van nature goed ligt. Het veelgebruikte model van onderzoeker Meredith Belbin onderscheidt de volgende negen teamrollen, die het gedrag beschrijven dat we kunnen herkennen als we met anderen samenwerken:

  • De uitvoerder gaat recht op zijn doel af. Hij is een leidersfiguur: doelgericht, pragmatisch, ordelijk en taakgericht.
  • De brononderzoeker is een echte netwerker. Hij legt gemakkelijk contacten en zoekt altijd naar nieuwe kansen.
  • De vormer is extravert, gedreven, energiek en gericht op succes. Voor het team gaat hij tot het uiterste.
  • De monitor is bedachtzaam, een analyticus. Hij wil alle voors en tegens tegen elkaar afwegen.
  • De plant is een dromer met nieuwe ideeën. Hij werkt graag alleen, heeft een rijke fantasie en denkt buiten de gebaande paden.
  • De coördinator is de regelaar van een team. Hij vat samen wat iedereen wil en zet procedures uit.
  • De groepswerker is behulpzaam en bewaakt de kwaliteit en de veiligheid. Hij zorgt voor de onderlinge verbinding in het team.
  • De afronder is nauwgezet, perfectionistisch en gedetailleerd. Hij ziet obstakels op tijd, omdat hij vooruitdenkt.
  • De specialist is de stille kracht. Hij heeft veel vakkennis, die het team goed van pas kan komen.
  • evenredig ­aanwezig

    Als al deze karakters in een team evenredig aanwezig zijn, zal het team volgens deze theorie het beste functioneren.

    Taakverdeling

    Als in een team de noodzakelijke kennis aanwezig is en de persoonlijkheden een passende rol hebben gekregen, is het zaak om de concrete taken te verdelen. Goed functionerende teams kennen een strakke taakverdeling, op basis van de vaardigheden en rollen van de teamleden.

    Het is belangrijk om taken te beleggen bij mensen die deze het beste kunnen uitvoeren. Let erop dat zaken als een rommelige opstartfase, verstoorde verhoudingen of slechte communicatie dit proces niet dwarsbomen.

    Leider

    inspirerend

    De leidinggevende leidt dit proces van taakverdeling en hakt de knopen door. Een inspirerend leider of voorzitter is hoe dan ook onontbeerlijk voor een goede samenwerking. Het is daarom vaak raadzaam om het voorzitterschap toe te wijzen aan een bepaalde, geschikte persoon, in plaats van dit bij ‘toerbeurt’ te regelen.

    2.1.2 Vruchtbare samenwerking

    meetbare doelen

    Doelstellingen en afspraken worden vaak te vaag en vrijblijvend geformuleerd, als ‘wensen’, ‘intenties’ of ‘goede voornemens’. Een vruchtbare samenwerking floreert echter bij heldere en meetbare doelen. Dit betekent bijvoorbeeld dat de doelen van een team SMART geformuleerd moeten worden. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.

    Communicatie

    kwaliteit

    open ­communicatie

    Hoe teamleden met elkaar omgaan en communiceren heeft grote invloed op de kwaliteit van de samenwerking. Roddelen over elkaar, irritaties die niet worden uitgesproken: als dergelijke sfeerverziekers niet op tafel liggen, gaat de sfeer in een team snel achteruit. Een open communicatie is dan ook cruciaal voor een goede samenwerking. Als teamleden elkaar open vragen stellen, om duidelijkheid vragen en open staan voor andere meningen, is de basis voor goede communicatie gelegd.

    Een respectvolle cultuur, open communicatie, steeds feedback geven en constructief omgaan met meningsverschillen komen de samenwerking tussen de verschillende werknemers ten goede.

    Individuele teamleden

    betrokken

    De samenwerking wordt sterk beïnvloed door de individuele motivatie en de prestaties van de afzonderlijke teamleden. Daarom moet ieder lid taken hebben waarbij hij zich betrokken voelt.

    Als teamleden hun taken niet of onvoldoende uitvoeren, moeten er heldere afspraken zijn over de aanpak hiervan. De voorzitter of leidinggevende kan een gesprek voeren met de betreffende werknemers en afspraken maken over het vervolg en eventuele sancties bespreken.

    Om een team blijvend goed te laten functioneren is het raadzaam om minstens één keer per jaar het functioneren te evalueren en samen de tijd te nemen om te reflecteren op de samenwerking, ervan te leren en ontwikkelingsgerichte afspraken te maken.