U bent hier

7.4 Theorie versus praktijk

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: januari 2024

Als de verslaving van een werknemer als ziekte wordt gekwalificeerd, geldt er zoals gezegd een opzegverbod. Dit houdt in dat uw organisatie de betreffende werknemer gedurende een periode van maximaal twee jaar niet kan ontslaan. Een werknemer die arbeidsongeschikt is in verband met een alcoholverslaving, heeft daarnaast recht op loondoorbetaling.

Ook is uw organisatie in deze periode verplicht om in lijn met de Wet verbetering poortwachter te voldoen aan alle re-integratieverplichtingen.

Anders

rijbewijs

Tot zover de rechtlijnige theorie, want de praktijk kan nogal eens anders zijn. Wat moet uw organisatie bijvoorbeeld doen als een werknemer tijdens zijn vakantie onder invloed van alcohol een ongeval veroorzaakt, waardoor zijn rijbewijs wordt ingevorderd en hij zijn werk niet meer kan doen? In een zaak tegen een destilleerderij stond die vraag ter discussie. De werkgever stelde dat de werknemer geen recht op loon had, omdat hij niet kon werken in verband met het ongeluk dat hij had veroorzaakt én het feit dat hij niet meer over een rijbewijs beschikte. De werkgever vond dat dit voor rekening en risico van de werknemer kwam. De rechter gaf de werkgever geen gelijk: hij concludeerde dat de werknemer arbeidsongeschikt was en recht had op loondoorbetaling.

Ironisch

De uitkomst van deze zaak was zeer waarschijnlijk anders geweest als de werknemer een ongeluk had veroorzaakt zonder dat er alcohol in het spel was. In dat geval had hij niet kunnen werken, enkel vanwege het feit dat hij geen rijbewijs zou hebben. In deze situatie komt het niet kunnen werken voor rekening van de werknemer. Ironisch genoeg lijkt het alcoholgebruik van de werknemer in deze zaak dus te worden beloond.