U bent hier

Onderneming & Fiscus
De beste rechtsvorm voor uw onderneming6. Fiscaal voordelig van IB-onderneming naar bv 6.5 Wat moet u regelen?

6.5 Wat moet u regelen?

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: juni 2022

notaris

Uw adviseur zal de formaliteiten met betrekking tot de inbreng met de Belastingdienst verzorgen. Hij gaat verzoeken om een geruisloze of ruisende inbreng en maakt de nodige berekeningen. De notaris stelt de akte van oprichting op en maakt een akte van inbreng.

Schuldeisers informeren

tenaamstelling

Echter, niet alle bezittingen en schulden gaan vanzelf over. Als u bedrijfsmiddelen huurt, moet de huurovereenkomst worden omgezet naar de bv. Schuldeisers moeten akkoord gaan met de omzetting in de bv. De bank en crediteuren moeten dus worden geïnformeerd. De tenaamstelling van bankrekeningen moet worden aangepast. Hetzelfde geldt voor de tenaamstelling bij verzekeringsmaatschappijen, energieleveranciers en dergelijke.

hypotheek

directe 
aflossing

Als u een hypotheek of andere kredieten bij de bank heeft afgesloten, moet u vooraf toestemming vragen voor de inbreng. De inbreng kan namelijk een reden zijn om directe aflossing van de leningen te eisen. De notaris heeft toestemming van de bank nodig, voordat hij een pand dat tot zekerheid dient, kan overschrijven naar de bv. Informeer de bank tijdig, omdat hier nog wel eens een lange tijd overheen gaat.

Nieuwe nummers

De bv krijgt een eigen BTW-, loonbelasting- en vennootschapsbelastingnummer. Ook het inschrijfnummer bij de KvK is anders dan het nummer van de IB-onderneming. Zodra de notaris de bv heeft ingeschreven bij de KvK, ontvangt u de nieuwe nummers. Eventueel briefpapier en vermeldingen op de website moet u natuurlijk ook aanpassen.

Heeft uw IB-onderneming vergunningen, dan zullen deze overgezet moeten worden naar de bv. Er kan tijd overheen gaan voordat dit is geregeld. Daarbij kan de vergunningverlener om een verklaring van uw accountant vragen. Dit zal extra kosten voor u meebrengen.

Personeel

rechten en plichten

Voor de werknemers verandert er ook het een en ander. Hun rechten en plichten gaan automatisch over, maar op hun loonstrookje zal een andere werkgever komen te staan. Ook hen moet u dus op de hoogte brengen van de wijziging. Eventueel kan een aanvulling op de arbeidsovereenkomst worden gemaakt waarbij de nieuwe werkgever wordt vastgelegd. Doet u zelf uw loonadministratie, zorg dan dat u de wijzigingen doorgeeft aan de Belastingdienst. Dit kan met het formulier ‘aanmelding werkgever’, dat u kunt downloaden via de site van Belastingdienst.