4.2 Schadevergoeding
In sommige situaties waarin de werknemer de dienstbetrekking opzegt of laat ontbinden, is hij uw onderneming hiervoor een schadevergoeding verschuldigd.
Onregelmatig
te vroeg
resterende looptijd
Uw werknemer kan bijvoorbeeld een schadevergoeding zijn verschuldigd als hij te vroeg opzegt, bijvoorbeeld bij het tussentijds opzeggen van een tijdelijk contract terwijl er geen tussentijds-opzegbeding is afgesproken. De rechter kan de werknemer dan veroordelen tot betaling van een gefixeerde schadevergoeding aan uw onderneming, vanwege de onregelmatige opzegging. De gefixeerde schadevergoeding bedraagt het loon dat uw organisatie de werknemer had moeten betalen gedurende de resterende looptijd van zijn arbeidsovereenkomst. Die vergoeding bedraagt dus minstens het loon over de opzegtermijn.
Opties voor opeisen schadevergoeding
tot twee maanden na ontslag
Als uw onderneming bij opzegging door de werknemer recht heeft op een schadevergoeding, heeft u tot twee maanden na het ontslag de tijd om:
- de werknemer via een verklaring te laten weten dat u de vergoeding verrekent met loon dat u de werknemer nog bent verschuldigd;
- de vergoeding via de kantonrechter te vorderen.
Onterecht
vele factoren
Ook als de rechter oordeelt dat de werknemer onterecht ontslag op staande voet heeft genomen, moet hij uw onderneming een schadevergoeding betalen. De hoogte van deze vergoeding hangt van vele factoren af. Andersom geldt overigens dat als de rechter oordeelt dat de werknemer terecht op staande voet is vertrokken, het uw onderneming is die een schadevergoeding aan de werknemer moet betalen.
Zelden
doelbewust misbruikt
Een situatie waarin de werknemer u zelden een schadevergoeding zal moeten betalen, is als hij opzegt tijdens de proeftijd. In die situatie zou u moeten kunnen aantonen dat de werknemer de proeftijd doelbewust heeft misbruikt, wil uw onderneming een schadevergoeding van hem kunnen ontvangen.