U bent hier

8.1 Compenseren

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: maart 2022

protest

Blijkt het nieuwe pakket gunstiger te zijn voor de werknemers dan de oude arbeidsvoorwaarden, dan is er voor uw OR meestal weinig meer aan toe te voegen. Is er een duidelijk nadelig effect, dan is de kans groot dat er wel protest klinkt vanaf de werkvloer. En terecht, want het getuigt natuurlijk niet van goed werkgeverschap als werknemers ineens flink moeten inleveren zonder er iets voor terug te krijgen. Dit kan uw bestuurder ondervangen door werknemers compensatie te bieden. De compensatie is meestal een financiële vergoeding, zoals een eenmalige uitkering of een maandelijkse persoonlijke toeslag.

Veel compensatieregelingen voelen voor werknemers als een achteruitgang, ook al zijn ze juridisch toegestaan. Houd rekening met gevoeligheden, zoals het inleveren van vakantiedagen. U kunt bij uw bestuurder aansturen op andere maatregelen die beter ‘vallen’.

Maatwerk

wakker

afzonderlijk bekijken

ongunstig

Niet alle werknemers hechten belang aan dezelfde arbeidsvoorwaarden. Werknemers die geen kinderen hebben, zullen er niet wakker van liggen als de vergoeding voor kinderopvang omlaaggaat. Als de auto van de zaak duurder wordt, malen de werknemers die op de fiets komen daar weer niet om. Kortom: compenseren is maatwerk. Er zit weinig anders op dan voor elke werknemer afzonderlijk te bekijken in hoeverre hij erop achteruitgaat met het nieuwe arbeidsvoorwaardenpakket. Van welke arbeidsvoorwaarden maakte hij gebruik in de oude situatie? En welke van die voorwaarden pakken ongunstiger voor hem uit in de nieuwe situatie? Dat zijn de arbeidsvoorwaarden waarbij uw OR zich hard moet maken voor een compensatieregeling.

Maatmanberekeningen maken

Het is voor uw OR lastig inschatten welke financiële impact de harmonisatie op een individuele werknemer heeft. Het is dan ook gebruikelijk om – als de harmonisatie zich in een verder gevorderd stadium bevindt – de HR-afdeling te vragen om zogeheten maatmanberekeningen te maken. Steekproefsgewijs kunt u dan zien wat de werkelijke gevolgen zijn voor een individu en of de voorgestelde overgangsmaatregelen voldoende zijn. U kunt vragen om maatmanberekeningen op de verschillende te harmoniseren onderdelen en combinaties van onderdelen.