2.2 Aangifte BTW
Wie onderneemt heeft te maken met BTW: ‘belasting over toegevoegde waarde’. U brengt BTW in rekening over uw facturen en betaalt BTW over uw inkopen. Het verschil tussen de berekende BTW en de betaalde BTW draagt u af.
2.2.1 BTW-administratie
BTW-aangifte
privé
De BTW is een aangiftebelasting; u moet zelf het initiatief nemen en zelf de verschuldigde BTW berekenen en betalen. De BTW-aangifte is minder eenvoudig dan het op het eerste gezicht lijkt. Ten eerste heeft u te maken met verschillende tarieven. Bovendien kent de wet allerlei uitzonderingen en regelingen. En over de zaken die u of uw werknemers privé gebruiken, moet u ook BTW rekenen. Het is daarom belangrijk dat u een goede, overzichtelijke administratie inricht.
Privégebruik auto van de zaak
privégebruik
km-administratie
Bij de auto van de zaak die u of één van uw werknemers ook voor privéritten gebruikt, moet u voor dat privégebruik een deel van de afgetrokken BTW terugbetalen. Oók het woon-werkverkeer valt onder de privé gereden kilometers. Het berekenen van de BTW-correctie is extra ingewikkeld doordat de eigen bijdrage van u of uw werknemer een rol speelt. Ontbreekt een km-administratie, dan wordt de BTW-correctie forfaitair bepaald. Met de rekentool op rendement.nl/fiscaaldossier kunt u uitrekenen hoeveel er gecorrigeerd moet worden in de BTW-aangifte.
2.2.2 Suppletieaangifte
Na afloop van het boekjaar kan blijken dat er in de loop van het jaar te weinig of juist te veel BTW is betaald of afgedragen. Met een suppletieaangifte kunt u dit corrigeren. De suppletieaangifte leidt tot een naheffingsaanslag of wordt behandeld als een ambtshalve verzoek tot teruggave.
Als u over een boekjaar € 1.000 of minder terugkrijgt of moet betalen, mag u dit bedrag verwerken in de eerstvolgende aangifte in plaats van via een suppletieaangifte.
2.2.3 Teruggaaf oninbare vorderingen
geen verzoek
Bij een klant die zijn factuur (gedeeltelijk) niet betaalt, loopt u de in rekening gebrachte en aan de Belastingdienst betaalde BTW mis. Sinds 2017 is de procedure voor het terugvragen van BTW op oninbare debiteuren aanzienlijk veranderd. Een van de belangrijkste wijzigingen is dat u niet langer een verzoek hoeft in te dienen voor teruggaaf van BTW op oninbare debiteuren.
in mindering brengen
Als u recht heeft op teruggave van BTW, kunt u dit bedrag aan BTW in mindering brengen op de reguliere BTW-aangifte. Het recht op teruggave van BTW ontstaat op het moment dat de gehele of niet-gedeeltelijke betaling komt vast te staan. Hiervoor blijft de vrije bewijsleer gelden; u mag zelf bepalen op welke wijze u aannemelijk maakt dat uw afnemer niet heeft betaald en ook niet zal betalen.
Hoewel de teruggaafprocedure van BTW op oninbare debiteuren is vereenvoudigd blijven er de nodige aandachtspunten over. In de infographic op rendement.nl/fiscaaldossier ziet u met welke zaken u rekening moet houden.