2.1 Aangifte te laat, niet correct of niet volledig
verzuim
betalings-verzuim
U hoort de fiscus niet klagen als de aangifte op tijd binnen is en de verschuldigde belasting op tijd is betaald. Termijnen zijn bij de aangifte ‘hard’, zonder uitstel bent u in verzuim. De eerste keer heeft dat nog geen financiële consequenties, maar vanaf het daaropvolgende verzuim gaat u het in de portemonnee voelen, en fors ook. De fiscus onderscheidt:
- aangifteverzuim: de inspecteur kan u boven op de navorderings/naheffingsaanslag een verzuimboete opleggen, deze kan oplopen voor de BTW en loonheffingen tot € 68;
- betalingsverzuim: de inspecteur legt boven op de navorderings/naheffingsaanslag een boete op. Deze kan oplopen tot € 5.514.
De boete wordt niet aan u opgelegd als de verschuldigde belasting alsnog binnen zeven dagen na afloop van de aangiftetermijn (coulanceperiode) wordt betaald. Er mag dan echter geen sprake zijn van een verzuim in het vorige tijdvak.
Aangifte aanvullen of wijzigen
navorderingsaanslag
loonheffingen
Het kan zijn dat u een ingediende aangifte wilt wijzigen of aanvullen? Hoe u dIt moet doen, verschilt echter per belasting:
- De aangifte inkomstenbelasting (IB) of VPB kunt u aanvullen of wijzigen zolang de inspecteur nog geen definitieve aanslag heeft opgelegd. U kunt de eerder verstuurde aangifte echter gewoon nog aanpassen en opnieuw versturen. Bij een definitieve aanslag kunt u een wijziging alleen nog doorgeven door bezwaar te maken of om een navorderingsaanslag te vragen als u tot de conclusie bent gekomen dat de aanslag door de Belastingdienst
- te laag is vastgesteld.
- Een ingediende aangifte BTW kunt u niet meer wijzigen. Wel kunt u de aangifte corrigeren met het formulier ‘Suppletie omzetbelasting’ als u te veel of te weinig BTW heeft betaald.
- Een onjuiste of onvolledige aangifte loonheffingen moet u altijd corrigeren.