U bent hier

Onderneming & Fiscus
Bestuurdersaansprakelijkheid7. Externe aansprakelijkheid door een faillissement 7.2 Informatieplicht

7.2 Informatieplicht

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier BV Rendement
Publicatiedatum: oktober 2021

beschikkingsonbevoegd

Vanaf het moment dat uw onderneming failliet is verklaard, bent u als bestuurder beschikkingsonbevoegd. U en uw werknemers moeten het werk neerleggen. Heeft u bijvoorbeeld een aantal pallets in het magazijn klaarstaan voor een klant, dan mogen deze niet meer worden uitgeleverd. U mag ook geen nieuwe opdrachten meer aannemen. Dat u door het faillissement beschikkingsonbevoegd bent, betekent echter niet dat u geen bestuurder meer bént. U was, bent en blijft verantwoordelijk voor de administratie. De administratieve bewaarplicht van zeven jaar, uitzonderingen daargelaten, geldt namelijk vóór, tijdens en na het faillissement.

De curator zal in het begin van het faillissement een aantal stukken onder zich nemen om onderzoek te kunnen verrichten. Zorg ervoor dat u hier altijd een afgiftebewijs voor ontvangt. Hiermee voorkomt u later discussie over de vraag of bepaalde stukken al zijn afgegeven.

Verplicht meewerken

Faillissementswet

doorstart

Als bestuurder bent u op grond van artikel 105 van de Faillissementswet verplicht om inlichtingen te verschaffen aan de curator, de rechter-commissaris of de commissie van schuldeisers. Denk hierbij aan vragen naar aanleiding van het boekenonderzoek. U mag zo vaak worden opgeroepen als nodig is. De curator is immers niet op de hoogte van de situatie binnen de onderneming op het moment van het faillissement. Deze informatie heeft hij nodig met het oog op een eventuele doorstart en het beoordelen van de levens-

vatbaarheid van de onderneming (zie paragraaf 7.5).

Komt u uw inlichtingenplicht niet na, dan bent u strafbaar op grond van artikel 194 in het Wetboek van Strafrecht. De curator zal echter niet zo gauw aangifte doen en u waarschijnlijk eerder de kans bieden om alsnog te antwoorden op zijn vragen.

Faillissementsgijzeling

rechtbank

Lapt u de inlichtingenplicht aan uw laars, dan kan de curator de rechter-commissaris verzoeken u op te roepen om voor de rechtbank te verschijnen. Als u ook hier geen gehoor aan geeft, kan de curator op grond van de Faillissementswet, de rechtbank verzoeken u in verzekerde bewaring te stellen. Dit wordt ook wel een ‘faillissementsgijzeling’ genoemd.

Paspoortsignalering

verhuizing

Artikel 91 van de Faillissementswet bepaalt dat de gefailleerde tijdens het faillissement zelfs zijn woonplaats niet zonder toestemming van de rechter-commissaris mag verlaten. Een verhuizing of vakantie moet u dus altijd melden aan de curator. Bent u voor de curator onvindbaar, dan kan hij de rechter-commissaris verzoeken de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens te vragen om een paspoortsignalering. Uw rechten op een paspoort worden in dat geval beperkt.