3.2 Richtlijnen voor bureaustoelen
ergonomisch
rugleuning
meubilair
Een verkeerde werkhouding is funest voor rug, armen en handen. Een ergonomisch en juist afgestelde stoel is essentieel. Het belangrijkste van een bureaustoel is dat de medewerker zelf eenvoudig de hoogte, rugleuning en de armsteunen kan instellen, evenals de diepte van de zitting. De medewerker heeft dan een bureaustoel die hij goed kan aanpassen aan de eigen lichaamsmaten en -verhoudingen. Een stevig gebouwde medewerker kunt u immers niet op een smal, laag stoeltje neerzetten. En om niet voor elke werknemer afzonderlijk meubilair te hoeven aanschaffen, zijn verstelmogelijkheden dus onontbeerlijk.
3.2.1 Wat zegt de wet?
norm
stabiel
Bureaustoelen van medewerkers moeten minimaal voldoen aan de norm NEN-EN 1335. In deze Europese norm zijn een aantal ergonomische principes verwerkt. De norm stelt ook eisen aan de constructie van de stoel: die moet veilig en stabiel zijn. Daarnaast volgt u de praktijkrichtlijn NPR 1813.
Als NPR 1813 niet in uw arbocatalogus staat, doet u er toch goed aan om deze norm te volgen, zodat werknemers veilig en gezond hun werk kunnen uitvoeren. U kunt de richtlijn opnemen in uw RI&E en het bijbehorende plan van aanpak.
Richtlijnen voor bureaustoelen
verstelbaar
armsteun
De stoel moet volgens NPR 1813:
- minimaal tussen de 41 en 55 cm in hoogte verstelbaar zijn;
- een vlakke zitting hebben van minimaal 40 cm breed en 44 cm diep, waarbij de zitdiepte verstelbaar is van 38 cm tot 48 cm;
- een zitting hebben met een verstelbare hellingshoek van -7 tot 3 graden die kan worden vastgezet op een hoek van -3 graden;
- een rugleuning van ten minste 37 cm hoogte hebben en een breedte van minimaal 36 en maximaal 46 cm;
- in hoogte verstelbare armsteunen hebben, die zich tussen 20 en 30 cm hoogte boven de zitting bevinden;
- een afstand van 20 cm hebben tussen de voorkant van de zitting en de armsteunen;
- een verstelbare onderlinge afstand van 36 tot 51 cm tussen de armsteunen hebben om de leuningen precies onder de ellebogen te kunnen plaatsen.
3.2.2 Bewegingsmechanisme
beeldschermwerker
rugleuning
Let bij de aanschaf van een stoel ook op het bewegingsmechanisme. Beeldschermwerkers zitten vaak lang stil en dat is slecht voor hun rug en nek. Door een bewegingsmechanisme beweegt de stoel met de medewerker mee. Dat maakt het zitten dynamischer en dat is gezonder. Kies wel voor een stoel waarbij het mechanisme vast te zetten is, want sommige medewerkers vinden het reuze-irritant als de rugleuning naar achteren beweegt.
Keurmerk
milieu
Fabrikanten en leveranciers kunnen stoelen laten keuren door het VHP-ergonomiebeoordelingssysteem en deze beoordelingen bij hun stoelen vermelden. VHP beoordeelt de stoelen op instelbereik, gebruiksvriendelijkheid, bediening, comfort, veiligheid, duurzaamheid, milieu en design. Hoe hoger de score, hoe beter.
De eisen van VHP voldoen aan de NPR 1813, maar dat is geen garantie dat de stoel bevalt. Welke stoel u uiteindelijk ook kiest: laat de werknemers de stoel eerst een tijdje testen. Zij zitten er immers op!