8.2 Duurzame ontwikkelingsdoelen
Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum:
april 2021
verbetering
Om ook toekomstige bewoners een prettig leefbare samenleving te bieden, zijn op heel veel verschillende onderwerpen nog grote verbeteringen noodzakelijk. Zoals u in paragraaf 3.4 kon lezen is dit grote speelveld aan maatschappelijke thema’s door de Verenigde Naties vertaald naar 17 concrete doelen voor 2030, de zogeheten duurzame ontwikkelingsdoelen, kortweg de SDG’s (Sustainable Development Goals).
Selectie maken
economische groei
lokaal
begeleiden
consumptie-patroon
adviezen
U kunt zelf bepalen welke doelen uw onderneming gaat nastreven. Zo zal het handelen van zakelijke dienstverleners meer impact hebben op onderstaande SDG’s:
- SDG 8: Eerlijk werk en economische groei. Zakelijke dienstverleners kunnen via hun diensten ervoor zorgen dat hun klanten zich kunnen focussen op het laten floreren van hun onderneming, en daarmee het creëren van lokale werkgelegenheid. Lokaal ondernemerschap is een van de hoekstenen van de maatschappij, waarbij ondernemingen toekomstbestendig ondernemen en op een duurzame manier waarde creëren.
- SDG 11: Duurzame steden en gemeenschappen. Ondernemers zijn het fundament van de lokale economie, die met hun relatief grote impact het verschil maken in de overgang naar een duurzame economie. Zakelijk dienstverleners zijn in de positie om ondernemers te begeleiden bij hun duurzaamheidsambities.
- SDG 12: Verantwoorde productie en consumptie. Ondernemingen die actief zijn in de productieketens van voedsel kunnen binnen hun dagelijks handelen bijdragen aan duurzamere consumptiepatronen (zie hoofdstuk 6 en 7).
- SDG 13: Klimaatactie. Voor heel veel ondernemingen bestaat een belangrijk deel van de negatieve milieu-impact uit de uitstoot van broeikasgassen als gevolg van onder andere energieverbruik.
- SDG 15: Duurzaam behoud van ecosystemen op land. Een gezonde bodem en biodiversiteit zijn essentieel voor de toekomstbestendigheid van de landbouw (zie hoofdstuk 6). Het is de verantwoordelijkheid van de accountant of adviseur om ook het belang van een vruchtbaar ecosysteem mee te wegen in zijn adviezen.
Deze doelen worden hieronder verder toegelicht.