U bent hier

1.3 IIRC versus Global Reporting Initiative (GRI)

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: april 2021

standaarden

emissie-rechten

In de praktijk worden zowel de standaarden van de IIRC als die van de Global Reporting Initiative (GRI) toegepast. Maar ook hybride vormen zijn mogelijk (zie paragraaf 1.3.3). GRI heeft aangegeven in de toekomst meer te zullen gaan samenwerken met de IIRC. Toch geldt dat GRI van oudsher voornamelijk ingestoken is vanuit het concept ‘duurzaamheid’ met een uitgebreide checklist rondom energieverbruik en emissierechten. Terecht concludeert GRI dan ook dat er onder grote ondernemingen sprake is van verwarring als het gaat om rapporteren. Want hoewel er grote overeenkomsten zijn tussen GRI en IIRC is de focus van de IIRC veel meer gericht op een beknopt en uitgebalanceerd rapport om een goede en relevante weerspiegeling te geven rondom de waardecreatie van uw onderneming, verdeeld over de genoemde zes vormen van kapitaal.

Annual Report Rabobank

“The Rabobank Annual Report has been prepared in accordance with the legal requirements of section 2:391 of the Dutch civil code and the Dutch legal guidelines for management board reports, RJ 400 and the GRI Standards: Comprehensive option. This report also meets the requirements of the EU directive (see Appendix 5).

IFRS

The GRI Content Index is presented in Appendix 6. Financial information in the report has been derived from the financial statements. The financial statements have been prepared in accordance with the International Financial Reporting Standards (IFRS). The Integrated Reporting Framework of the International Integrated Reporting Council (IIRC) served as a foundation in the preparation of the content and outline of our management report.”

1.3.2 Lange termijn

ecologie

weerbaarheid

Voor het geïntegreerde jaarverslag geldt dat het belangrijk is om de primaire focus te leggen op de langdurige waardecreatie zoals deze binnen het IIRC-raamwerk centraal staat. Dit is immers in lijn met de nieuwe ontwikkelingen in de Corporate Governance Code, de RobecoSAM-ranking en de Transparantiebenchmark. Naast milieu-aspecten en de bijdrage van ondernemingen aan de ecologie en maatschappij is het van groot belang hoe de waardecreatie verder verloopt als het gaat om de financiële omgeving (met risico’s rondom niet-bancaire financiering) en intellectueel kapitaal. Dit verder verloop vormt de basis voor de toekomstige weerbaarheid van uw onderneming.

1.3.3 Hybride vormen

Waar tot op heden de GRI getoetst werd aan de normen van de IIRC wordt de focus nu eigenlijk omgedraaid. Daarbij geldt het IIRC-raamwerk als uitgangspunt en wordt voor het bepalen van verschillende KPI’s gebruikgemaakt van de invulling volgens de GRI Content Index. Deze visie zorgt ook voor het behoud van de hoge scores op benchmarks, terwijl de noodzaak blijft bestaan om meer te focussen op het jaarverslag zelf en de waardecreatie op lange termijn.

GRI 102: General Disclosures
  • Organizational profile
  • Strategy
  • Ethics and integrity
  • Governance
  • Stakeholder Engagement
  • Reporting Practice
  • Topic Specific Standards
    GRI 201: Economic
    GRI 201: Economic Performance
    GRI 203: Indirect Economic Impacts
    GRI 301: Environmental Series
    GRI 302: Energy
    GRI 305: Emissions
    GRI 308: Supplier Environmental Assessment
    GRI 401: Social series
    GRI 401: Employment
    GRI 402: Labour/Management Relations
    GRI 404: Training and Education
    GRI 405: Diversity and Equal Opportunity
    GRI 413: Local Communities
    GRI 417: Marketing and Labeling
    GRI 418: Client Privacy
    GRI 419: Socioeconomics Compliance

    De lengte van de lijst is afhankelijk van klantspecifieke factoren. U kunt de lijst zo beknopt of zo uitgebreid maken als u zelf wilt. Op pagina 92 vindt u een overzicht met onder meer de link naar de complete GRI-lijst.