1.2 International Integrated Reporting Council
combineren
verbeteren
bevorderen
verantwoordingsplicht
Het doel van de International Integrated Reporting Council (IIRC) is financiële en niet-financiële informatie te combineren tot een beknopt document, waarin een sterke verbinding wordt gelegd tussen het waardecreatiemodel van de onderneming op financieel gebied en haar duurzaamheidsbeleid. Het doel vanuit de IIRC is:
- Het verbeteren van de kwaliteit van de informatie die beschikbaar is voor aanbieders van financieel kapitaal. Dit moet ervoor zorgen dat het toewijzen van kapitaal efficië- nter en productiever gaat.
- Het bevorderen van een meer samenhangende en efficiënte benadering van bedrijfsrapportage, die gebruikmaakt van verschillende onderdelen. In deze bedrijfsrapportage moeten alle factoren benoemd zijn die van materiële invloed zijn op de waardecreatie van de onderneming.
- Het verbeteren van de verantwoordingsplicht en het rentmeesterschap voor de brede basis van de zes vormen van kapitaal. Tegelijkertijd moet dit het inzicht vergroten in hun onderlinge afhankelijkheid.
- Het ondersteunen van geïntegreerd denken, besluitvorming en acties die gericht zijn op het creëren van waarde voor uw onderneming op korte, middellange en lange termijn.
1.2.1 Leidende principes
toekomst-gericht
relatie
beknopt
vergelijking
De IIRC gebruikt een aantal leidende principes die helpen bij de voorbereiding van een geïntegreerd rapport:
- Strategische focus en toekomstgerichtheid: het rapport moet inzicht geven in de strategie van uw onderneming en hoe deze zich verhoudt tot het vermogen van uw onderneming om waarde te creëren op de korte, middellange en lange termijn, en het gebruik van en effecten op de zes vormen van kapitaal.
- De verbinding tussen verschillende soorten informatie: het rapport moet een holistisch beeld geven van de combinatie en de onderlinge samenhang van de factoren die van invloed zijn op het vermogen van uw onderneming om in de loop van de tijd waarde te creëren.
- Relatie met belanghebbenden: het rapport moet inzicht bieden in de aard en kwaliteit van de relaties van uw onderneming met haar belangrijkste belanghebbenden. Daarbij moet ook aandacht zijn voor hun legitieme behoeften en belangen.
- Materialiteit: het rapport moet informatie bevatten over zaken die het vermogen van uw onderneming om waarde te creëren op korte, middellange en lange termijn aanzienlijk beïnvloeden.
- Beknoptheid: het rapport moet beknopt zijn.
- Betrouwbaarheid en volledigheid: het rapport moet alle materiële zaken op een evenwichtige manier weergeven en mag geen materiële fouten bevatten.
- Consistentie en vergelijkbaarheid: de informatie in het rapport moet als volgt worden gepresenteerd:
- op een basis die consistent is in de tijd (volgtijdelijke bestendigheid). Met andere woorden, u past jaar in jaar uit dezelfde systematiek toe;
- op een manier die vergelijking met andere organisaties qua waardecreatie mogelijk maakt.
1.2.2 Inhoudselementen
governance
uitdagingen
presentatie
Daarnaast worden acht inhoudselementen uitgewerkt door de IIRC. De onderstaande inhoudselementen zijn fundamenteel aan elkaar gekoppeld en sluiten elkaar niet uit:
- Organisatieoverzicht en externe omgeving: wat doet uw onderneming en onder welke omstandigheden opereert zij?
- Governance: hoe ondersteunt de manier waarop toezicht in uw onderneming georganiseerd is het vermogen van uw onderneming om waarde te creëren op de korte, middellange en lange termijn?
- Risico’s en kansen: wat zijn de specifieke risico’s en kansen die van invloed zijn op het vermogen van uw onderneming om waarde te creëren op de korte, middellange en lange termijn, en hoe gaat het bestuur hiermee om?
- Bedrijfsmodel: wat is het bedrijfsmodel?
- Strategie en toewijzing van middelen: waar wil uw onderneming naartoe en hoe wil het bestuur daar komen?
- Prestaties: in hoeverre heeft uw onderneming haar strategische doelstellingen voor de periode bereikt en wat zijn de resultaten in termen van effecten op de zes vormen van kapitaal?
- Vooruitblik: welke uitdagingen en onzekerheden zal uw onderneming waarschijnlijk tegenkomen bij het volgen van haar strategie, en wat zijn de mogelijke implicaties voor het bedrijfsmodel en toekomstige prestaties?
- Presentatiebasis: hoe bepaalt uw onderneming welke zaken in het geïntegreerde rapport worden opgenomen en hoe worden die zaken gekwantificeerd of geëvalueerd?
1.2.3 Zes vormen van kapitaal
categorieën
vervaardigd
eigen gebruik
menselijk kapitaal
milieuhulpbronnen
normen en waarden
immateriële activa
De IIRC heeft ook de zes vormen van kapitaal uitgewerkt om zo tot een uitgebalanceerd systeem voor financiële en niet-financiële informatie te komen. Voor de toepassing hiervan worden de financiële en niet-financiële hoofdgroepen onderverdeeld in de volgende categorieën:
- Financieel kapitaal. Het gaat om de vijver aan fondsen die:
- beschikbaar zijn voor uw onderneming om in te zetten bij de productie van goederen of het verlenen van diensten;
- verkregen zijn door financiering, zoals schuld, eigen vermogen of subsidies, of gegenereerd door financiële verrichtingen of investeringen (dit wordt ook wel vervaardigd kapitaal genoemd);
- Vervaardigde fysieke objecten die beschikbaar zijn voor gebruik bij de productie van goederen of het leveren van diensten, waaronder:
- gebouwen;
- uitrusting;
- infrastructuur zoals wegen, havens, bruggen en afval- en waterzuiveringsinstallaties. Let op: gefabriceerd kapitaal wordt vaak gecreëerd door andere ondernemingen, maar omvat meestal activa die zijn vervaardigd door de rapporterende onderneming voor verkoop, of die worden bewaard voor eigen gebruik.
- Intellectueel kapitaal. Organisatorische, op kennis gebaseerde immateriële activa, waaronder:
- intellectueel eigendom zoals patenten, auteursrechten, software, rechten en licenties;
- organisatiekapitaal zoals impliciete kennis, systemen, procedures en protocollen.
- Menselijk kapitaal. De competenties, capaciteiten en ervaring van mensen en hun motivaties om te innoveren, waaronder hun:
- afstemming op en ondersteuning van het governance-raamwerk van uw onderneming, de risicobeheerbenadering en ethische waarden;
- vermogen om de bedrijfsstrategie te begrijpen, mee te helpen ontwikkelen en te implementeren;
- loyaliteit en motivatie voor het verbeteren van processen, goederen en diensten, inclusief het vermogen van de werknemers om te leiden, te beheren en samen te werken.
- Natuurlijk kapitaal. Alle hernieuwbare en niet-hernieuwbare milieuhulpbronnen en processen die goederen of diensten leveren die de vroegere, huidige of toekomstige welvaart van een onderneming ondersteunen. Het gaat hierbij om:
- lucht, water, land, mineralen en bossen;
- biodiversiteit en gezondheid van ecosystemen.
- Sociaal en relatiekapitaal. De instellingen en de relaties binnen en tussen gemeenschappen, groepen belanghebbenden en andere netwerken, en de mogelijkheid om informatie te delen om het individuele en collectieve welzijn te verbeteren. Sociaal en relatiekapitaal omvat ook:
- gedeelde normen en gemeenschappelijke waarden en gedragingen;
- immateriële activa zoals het merk en de reputatie die het bedrijf heeft ontwikkeld;
- de sociale licentie: uw werknemers accepteren de bedrijfsprocedures en werken graag bij uw onderneming;
- belangrijke stakeholderrelaties en hun vertrouwen en bereidheid om betrokken te zijn bij de onderneming, die er dan ook er naar streeft om deze relaties samen met externe belanghebbenden op te bouwen en te beschermen.