U bent hier

5.2 Maatschappelijk belang

Laatst gewijzigd: mei 2021

maatschappelijk belang

Als bestuur heeft u een verantwoordelijkheid voor een bepaald maatschappelijk belang. Die verantwoordelijkheid kan zwaar vallen. Maar u hoeft niet opnieuw het wiel uit te vinden wat de invulling van het maatschappelijk belang betreft. Er zijn diverse codes, die u waardevolle inzichten kunnen verschaffen.

Sectoroverstijgende code

Branchecode Maatschappelijke Onderneming 2003

Er is één sectoroverstijgende code, namelijk de Branchecode Maatschappelijke Onderneming 2003 van het Netwerk Toekomst Maatschappelijke Ondernemingen (NTMO). De NTMO is een samenwerkingsverband tussen brancheorganisaties uit de sectoren zorg, onderwijs en wonen. In het rapport wordt door deze code onder meer vastgelegd hoe deze organisaties worden bestuurd en hoe verantwoording wordt afgelegd, zowel intern als aan de overheid en samenleving.

Er zijn twee verschillende vormen van governance, namelijk die voor het bedrijfsleven en die voor de semipublieke organisaties. De eerste staat bekend onder de term corporate governance en de tweede onder non-profit governance.

Bestaansrecht organisatie

Bij de ene code in de sector bent u verplicht deze toe te passen en bij een andere weer niet. Belangrijk is wel dat u zich als bestuur bewust bent van uw maatschappelijke taak en dit uitdraagt naar uw omgeving. Daar ligt het bestaansrecht van uw organisatie en dat maakt onafhankelijk toezicht eigenlijk onmisbaar. Uw organisatie moet transparant zijn over onder andere de uitgaven en kosten. U kunt dit bereiken door onder meer:

  • een duidelijke werkwijze;
  • een correcte uitvoering van de bestuurstaken;
  • naleving van de doelen van uw organisatie;
  • over zelfreflectie te beschikken.

In de codes zijn vaak bestuursmodellen opgenomen (zie ook hoofdstuk 2).

Beleidsnota

Beleidsnota Governance

Het is voor de hand liggend dat u een zogenoemde Beleidsnota Governance opstelt om transparantie te creëren. Deze leidraad dient als model voor de aansturing van de verbonden partijen en schept waarborgen om de vastgelegde doelstellingen te realiseren. Zo kan de gehele keten van sturen, beheersen, verantwoorden en toezicht houden adequaat worden afgestemd. Binnen de non-profit governance zijn er codes voor verschillende sectoren:

  • corporaties;
  • gezondheidszorg;
  • cultuur;
  • goede doelen;
  • onderwijs;
  • overheid.

Per sector zijn er één of meer codes, aanbevelingen en/of rapporten gepubliceerd, waarmee u als bestuurders en toezichthouders handvatten krijgt aangereikt.