2.1 Bestuur met en zonder directie
bevoegdheden
one-tier boardmodel
Bij kleine organisaties is de rol van het bestuur vaak dynamisch. Het is gebruikelijk dat het bestuur ook de directie vormt. Alles wat op het pad komt van de bestuurder valt onder zijn bevoegdheden. Kortom, het bestuur voert daadwerkelijk de taken van de organisatie uit en het heeft hierdoor alle grip op de dagelijkse gang van zaken (zie model 1). Het model is te vergelijken met het zogenoemde one-tier boardmodel bij bv’s en nv’s, waarbij sprake is van één bestuur waarin zowel de directie als de toezichthouders zitten.
eindverantwoordelijk
Is uw organisatie aan het groeien, dan komt u in een volgende fase. Dan is het gebruikelijk dat het bestuur (een deel van) zijn bevoegdheden delegeert aan een directie/directeur. Deze is dan verantwoordelijk voor de taken die binnen de overgedragen bevoegdheden vallen. Het bestuur houdt hier toezicht op, maar blijft wel eindverantwoordelijk.
loonlijst
directie
Naarmate een organisatie groeit en meer expertise op de eigen loonlijst heeft staan (of de middelen heeft die op hoog niveau in te huren), hoeft het bestuur minder zelf te doen en kan het meer overlaten aan de organisatie zelf, oftewel de directie. Dat geldt ook voor het onderhouden van contacten met klanten en andere belanghebbenden. Dus hoe meer een organisatie daar eigen middelen voor heeft, hoe minder het nodig is dit via het bestuur te regelen. Dit model wordt vaak toegepast bij middelgrote organisaties (zie model 2).