U bent hier

4.6 Aansprakelijkheid

Laatst gewijzigd: mei 2021

gevolgen

goedkeuring

Als bestuur van een vereniging bent u eindverantwoordelijk voor alle gevolgen van handelingen namens de vereniging. Dat geldt dus ook voor de handelingen van een commissie, maar niet voor de aansprakelijkheid: die ligt in eerste instantie bij de commissieleden zelf. Deze aansprakelijkheid wordt pas weggenomen als het bestuur het handelen van de commissie schriftelijk heeft goedgekeurd.

Aansprakelijkheid kascommissie

schade

redelijk en billijk

De wet stelt een kascommissie verplicht, maar kent geen specifieke sancties voor schade die eventueel voortvloeit uit het niet goed uitvoeren van de controlerende taak van de kascommissieleden. Wel is er zoiets als een algemene norm dat eenieder zich ‘redelijk en billijk’ moet gedragen. Dus als een (kas)commissie haar taak verwaarloost, zou de vereniging of een derde partij de commissie aansprakelijk kunnen stellen. Dit is in de praktijk nog nooit gebeurd.

Commissiebesluit niet altijd geldig

Of een commissie zelfstandig besluiten mag nemen, is afhankelijk van de bevoegdheden die door de statuten (of het huishoudelijk reglement) aan de commissie zijn toegekend. Let erop dat niet elke beslissing een besluit is. Er is pas sprake van een besluit als het de regels van de vereniging verandert (denk bijvoorbeeld aan een verlaging van de lidmaatschapsleeftijd door de jeugdcommissie). Besluiten zijn niet altijd geldig. Ze zijn nietig of vernietigbaar als ze in strijd zijn met:

  • de wet;
  • de statuten en/of reglementen;
  • de goede trouw en/of de redelijkheid en billijkheid; of
  • de bevoegdheid van de commissie.

De rechter kan een besluit terugdraaien.