U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Strategische personeelsplanning1. Het doel van strategische personeelsplanning1.4 Vooraf keuzes maken

1.4 Vooraf keuzes maken

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: februari 2019

omvang

tussenstop

betrekken

punt van ­aandacht

De eerste stap van SPP is het bepalen van de omvang. Daarvoor moet u over de volgende punten een beslissing nemen:

  • Tijdshorizon: hoever kijkt u vooruit met SPP? Het is gebruikelijk om drie tot vijf jaar vooruit te kijken. Het is ook mogelijk om twee tijdstippen in de toekomst te kiezen, dus de uiteindelijke stip vijf jaar vooruit en een tussenstop op twee of drie jaar vooruit.
  • Organisatieonderdeel en functies: op welk niveau wilt u SPP uitvoeren? Betrekt u de hele organisatie of richt u zich op enkele afdelingen of teams? En welke functies neemt u mee? Alleen werknemers of ook leidinggevenden? Zie ook het kader hieronder.
  • Analyses: welke analyses wilt u uitvoeren op het huidige personeelsbestand? Is het relevant om de leeftijdsverdeling of man-vrouwverhouding te weten? En wat zijn de cijfers wat betreft in-, door- en uitstroom?
  • Draagvlak en communicatie: denk bij de start al na over hoe u gaat communiceren over SPP. Als u ook de kwaliteiten van werknemers in kaart gaat brengen, bedenk dan of en hoe u hierover gaat communiceren. Zowel gedurende als na het traject is draagvlak een punt van aandacht, want u heeft medewerking nodig van directie, management en mogelijk de personeelsadministratie voor data.

Wel of niet functies clusteren voor SPP?

aard en niveau

Bij de clustering van functies is het raadzaam per traject te kiezen voor een aantal functieclusters dat enerzijds behapbaar is om mee te nemen in uw analyse en anderzijds voldoende recht doet aan de verschillen tussen functies. U kunt functies clusteren als er qua aard en niveau van de werkzaamheden overeenkomsten zijn en de verwachte impact van toekomstige ontwikkelingen op de functies ongeveer gelijk is.