U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Organisatiemodellen3. Projectmatig werken3.14. Wat is scrum?

3.14. Wat is scrum?

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier MT Rendement
Publicatiedatum: september 2019

Zoekt uw organisatie een nieuwe werkvorm om projectteams op te richten en de samenwerking onder werknemers te verbeteren, dan is het scrummodel het overwegen waard. Het uitgangspunt van een scrumwerkwijze is dat een groep meer bereikt dan een individu.

Sprint

Een scrumprojectgroep krijgt veel ruimte om zelf beslissingen te nemen. Toch is de opdrachtgever nauwer bij het proces betrokken dan bij andere samenwerkingsmethoden. Bij de scrummethode werkt de projectgroep in sprints intensief samen om tot een concreet resultaat te komen. Een sprint is een tijdsperiode van een halve dag tot maximaal vier weken, die u achter elkaar door plant. Het zijn eigenlijk miniprojecten waarin het scrumteam telkens een concreet resultaat oplevert. De stappen herhalen zich iedere tijdsperiode, zolang u vindt dat er nog een nieuwe sprint nodig is om het doel te behalen. 
Scrum kent drie hoofdrolspelers: opdrachtgever, producteigenaar en Scrum-master.

Opdrachtgever

De opdrachtgever schuift aan tijdens sprints, waardoor hij dichter op het ontwikkelproces zit. Daardoor kan de opdrachtgever sneller beslissen over de mogelijke vervolgstappen, maar is de groep ook beter in staat om te reageren op zijn wensen. Doordat de opdrachtgever in het projectteam zit, krijgen de leden direct feedback en kunnen ze meteen bijsturen.

Producteigenaar

Bij ieder Scrumproject hoort het aanwijzen van een producteigenaar. Die houdt de eisen, wensen en doelen van de opdrachtgever bij en vertaalt ze naar het project. De producteigenaar speelt een coördinerende rol, omdat hij de eisen, wensen en doelen bijhoudt. Hij houdt in de gaten of de projectgroep het gewenste resultaat behaalt.

Scrum-master

Dan is er ook de scrum-master. Deze collega zorgt ervoor dat het projectteam zijn werk kan doen en niet wordt afgeleid door bijzaken. De scrummaster schept de zogenoemde randvoorwaarden voor het projectteam; hij is de projectleider.

Verwacht niet dat uw collega’s scrum binnen een dag onder de knie hebben. De werkwijze brengt niet alleen nieuwe termen met zich mee, zoals ‘scrumboard’ en ‘sprint backlog’, maar ook een andere manier van werken die werknemers zich eerst moeten aanleren.