U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Organisatiemodellen3. Projectmatig werken3.5. Projectmatig werken toepassen

3.5. Projectmatig werken toepassen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier MT Rendement
Publicatiedatum: september 2019
  • Initiatief: in deze fase moet u een beeld schetsen van de resultaten van het project. U moet dus het project alvast inzichtelijk maken en informatie binnen de organisatie verzamelen. Wat is de aanleiding? Wat willen we bereiken? Wat zijn de randvoorwaarden? Wat doen we niet? Dit zijn vragen waar een antwoord op moet komen.
  • Definitie. Nu moet u overeenstemming bereiken over de resultaten, de randvoorwaarden en de eisen van gebruikers. Interviews, uitzoeken en toetsen horen bij deze fase.
  • Ontwerp: tijd om in detail te treden en het projectontwerp te verfijnen. Het onderzoeken van de mogelijkheden, oplossingen zoeken, ontwerpen maken en het detailleren van de activiteitenplanning horen bij deze fase.
  • Voorbereiding: u gaat de handen uit de mouwen steken. U werkt de details uit tot actiepunten. Het inkopen of beschikbaar stellen van middelen, trainingen van werknemers en contracteren van derden gebeurt ook in deze fase.
  • Realisatie: de uitvoering van het project. Iedereen gaat aan het werk, ook derde partijen. U voert de activiteitenplanning uit en stuurt tussentijds bij. Uiteindelijk ligt het projectresultaat er en stelt u een nazorgprogramma op.
  • Nazorg: wat nog rest is het projectresultaat evalueren, onderhouden en beheren. Soms past u het eindresultaat aan of is de conclusie dat u dat in de prullenbak gooit.