U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Organisatiemodellen3. Projectmatig werken3.11. Wat is agile?

3.11. Wat is agile?

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier MT Rendement
Publicatiedatum: september 2019

Agile werken als projectteam heeft een aantal kenmerken. Dat zijn de volgende:

  • Waarde leveren voor de opdrachtgever staat centraal bij de agile-methode. Een plan levert op zichzelf geen waarde op. Liever moet er een helder probleem of duidelijke wens door de opdrachtgever gedefinieerd worden. Daarna kan de projectgroep beginnen met het opleveren van de eerste concrete onderdelen.
  • Multidisciplinaire teams zijn de kern. Leden van de teams zijn werkzaam op verschillende afdelingen of hebben verschillende functies binnen de organisatie. Deze teams krijgen vanuit het management (binnen heldere kaders) het mandaat, de middelen en de vrijheid om te doen wat nodig is voor de opdrachtgever.
  • Het impliciete wordt expliciet gemaakt. Als een projectteam zelfstandig wil kunnen werken aan een heldere opdracht, is het zaak om de verwachtingen en opdracht vooraf heel helder te hebben. Dit gebeurt bijvoorbeeld door visueel te werken, met concrete opdrachtomschrijvingen en door regelmatig de inhoud en het proces te evalueren.
  • Continu leren en experimenteren hoort erbij. In het proces hanteren de teams tussenstappen: ze vragen feedback aan de opdrachtgever, leren hiervan en verbeteren het tussentijds opgeleverde resultaat. Een mooi voorbeeld hiervan is ING die een ‘wall of failure’ heeft ingericht, om werknemers mee te geven dat falen en leren daarvan erg op prijs worden gesteld.
  • Verwacht het onverwachte. Agile projectteams weten dat de wereld om hen heen snel verandert. Ze spelen in op deze verandering en zijn bereid zichzelf opnieuw uit te vinden. Dit doen ze bijvoorbeeld door niet een in beton gegoten planning klaar te hebben, maar in stapjes (cycli) van een halve dag tot vier weken te werken. Op dit punt leent agile van de scrummethode. Op pagina 75 leest u wat het scrummodel inhoudt en hoe u dat kunt inzetten voor uw projecten.
  • Toegang tot zo veel mogelijk informatie en het delen van zo veel mogelijk informatie met elkaar. Omdat concurrentie uit onverwachte hoek kan komen, er steeds nieuwe technologieën worden ontwikkeld en teams ook van elkaar willen leren, is informatie hebben en delen een randvoorwaarde voor succes. Dit kan bijvoorbeeld met hulpmiddelen als ‘Slack’ of ‘Teams’ (zakelijke communicatie-apps voor teams). Ook tweewekelijkse korte informatiesessies of teams bij elkaars tussentijdse feedbackmomenten aanwezig te laten zijn vergroot de schat met kennis, wat het project ten goede komt.
  • Rigoureus keuzes maken en bijsturen. Agile werken aan een project maakt duidelijk zichtbaar dat duidelijke keuzes nodig zijn. Drie half afgemaakte projecten zijn van minder grote waarde dan één afgemaakt project. Prioriteiten stellen is dus belangrijk: met welk project wordt als eerste gestart?