U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Organisatiemodellen4. Veilig en gezond werken4.12. In de praktijk

4.12. In de praktijk

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier MT Rendement
Publicatiedatum: september 2019

Werknemers van een organisatie gebruiken heftrucks om grondstoffen af te leveren bij een machine en producten die gereed zijn af te voeren. De werkdruk is hoog: als de machine zonder grondstoffen komt te zitten, stopt hij ermee. Opnieuw opstarten kost veel tijd en dus ook geld. De heftrucks kruisen in de productiehal medewerkers die te voet zijn.

Hoog risico

Het gebruik van de heftrucks vormt een hoog risico. Twee werknemers hebben namelijk bij twee verschillende aanrijdingen ernstig letsel opgelopen. Na onderzoek en boetes van Inspectie SZW heeft de organisatie maatregelen genomen: er is op de vloer een scheiding aangebracht tussen paden voor voetgangers en heftrucks, er zijn spiegels opgehangen voor beter zicht op de hoeken, de chauffeurs hebben voorlichting ontvangen over de gevaren van te hard rijden. En toch is de situatie na een paar maanden weer bij het oude.

Toepassing kwaliteitscirkel van Deming

De preventiemedewerker wil het risico aanpakken met de kwaliteitscirkel van Deming. Dat doet hij als volgt:

  • Plannen: de preventiemedewerker verzamelt gegevens over het aantal ongevallen, het letsel, de verzuimduur en de totale kosten. Hij bespreekt met de werkgever hoe zij het heftruckverkeer veiliger kunnen maken.
  • Uitvoeren: de preventiemedewerker vraagt een aantal heftruckchauffeurs naar hun mening en hun doelen (bijvoorbeeld 25% minder bijna-ongevallen en geen aanrijdingen). De heftruckchauffeurs gaan mee in een zogeheten audit door de organisatie. Ze rapporteren en presenteren onveilige punten. Een aantal van hen onderzoekt of er (technische) middelen zijn om minder hard te rijden, zoals een snelheidsbegrenzer of een aanpassing in de logistieke organisatie zodat er minder druk is. Bovendien stellen zij voor om alle heftruckchauffeurs bewust te maken van de gevaren in een voorlichting, waarin een filmpje van een interview met een slachtoffer wordt getoond.
  • Controleren: de lijst van maatregelen wordt besproken met de werkgever die een kosten-batenanalyse maakt.
  • Aanpassen: de maatregelen worden ingevoerd en zijn meetbaar aan de hand van de uitkomsten: minder ongevallen en minder aanrijdingen van materieel.

OngevallenpiramideUw organisatie kan nog zo veel maatregelen tegen arbeidsrisico’s treffen, dit is zinloos zonder medewerking van werknemers. Zij moeten de maatregelen kennen en zich eraan houden. Leidinggevenden geven het goede voorbeeld en spreken aan op verkeerd gedrag. Toch kunnen incidenten voorkomen. Hoe klein ook, het is belangrijk dat werknemers dit melden. De ongevallenpiramide van Heinrich geeft inzicht in de verhouding tussen ongevallen en bijna-ongevallen.

Organisaties doen er alles aan om te voorkomen dat werknemers bij een arbeidsongeval overlijden of daar blijvende gezondheidsschade aan overhouden. Toch is het belangrijk dat werknemers ook minder ernstige ongevallen of bijna-ongevallen melden aan hun leidinggevende. Daar kan de organisatie lering uit trekken en mogelijk maatregelen nemen om risico’s verder te verkleinen.