U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Organisatiemodellen3. Projectmatig werken3.13. In de praktijk

3.13. In de praktijk

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier MT Rendement
Publicatiedatum: september 2019

Stel: u werkt bij een organisatie waarin driehonderd werknemers achter een beeldscherm werken. Het idee is ontstaan om beleid te ontwikkelen dat ervoor zorgt dat deze beeldschermwerkers ook thuis hun werkplek goed inrichten. Voorheen zou misschien de HR-afdeling dit beleid in samenwerking met de arboprofessional en de directie hebben gemaakt. Nu de organisatie agile is gaan werken, is er een multidisciplinair team aan de slag gegaan met het traject.

Tussenstappen

De afdelingen HR, communicatie en ICT werken samen met de arboprofessionals, en betrekken de OR ook bij het project. Verder komt er iedere twee weken een moment waarop het team kleine tussenstappen laat zien aan gebruikers en betrokkenen. De feedback van deze collega’s en managers gebruikt het projectteam om verbeteringen aan te brengen tot het vernieuwde thuiswerkbeleid er ligt. Het voordeel: het beleid is al getest en goed bevonden en het kan zo in gebruik worden genomen.

ScrumDeelnemen aan een project loopt al snel uit op eindeloos vergaderen, knellende deadlines, onverwachte kosten en wegvloeiende motivatie. Zelfs als u een projectplan klaar heeft liggen waarin u alles heeft vastgelegd, loopt u toch tegen onverwachte zaken aan. Een manier om flexibel projectmatig te werken is door de zogenoemde scrummethode te omarmen.

In de IT-wereld werd de scrummethode als eerste omarmd. Daar wordt scrum nu nog steeds veel gebruikt. Inmiddels is deze manier van werken echter ook in andere branches populair. Sommige organisaties gebruiken scrum voor de dagelijkse gang van zaken, andere voor het organiseren van een evenement of voor het in goede banen leiden van een bedrijfsverhuizing.