7.1 Waarschuwing
in eerste instantie
Als het om een minder ernstige overtreding gaat en uw organisatie het arbobeleid verder helemaal op orde heeft, blijft het in eerste instantie vaak bij een waarschuwing. De inspecteur kan ervoor kiezen om een mondelinge afspraak met u te maken of u een schriftelijke waarschuwing te geven.
7.1.1 Mondeling
verder goed geregeld
Als de inspecteur een relatief klein verbeterpunt ziet, volstaat vaak een mondelinge afspraak, zeker als in uw organisatie alles verder goed geregeld is en u duidelijk uw best doet om zich aan de regels te houden. Dit betekent niet dat u deze afspraak kunt negeren. De inspecteur geeft aan wat er moet veranderen. Gebeurt dit niet, dan is er een kans op een zwaardere sanctie bij een volgende controle, zoals een schriftelijke waarschuwing of een boete. Een inspecteur kan een mondelinge afspraak maken bij een overtreding van de Arbowet of de Arbeidstijdenwet.
7.1.2 Schriftelijk
veelgebruikt
Een schriftelijke waarschuwing is officiëler dan een mondelinge afspraak. De inspecteur legt dan op papier vast welke overtredingen u begaat, welke maatregelen u moet nemen om de als onveilig beoordeelde situatie te verbeteren en wanneer u dat uiterlijk moet doen. De schriftelijke waarschuwing is een veelgebruikte sanctie voor lichte overtredingen die u relatief snel en eenvoudig kunt opheffen. Het is belangrijk dat u zich aan de afgesproken termijn houdt. De kans is groot dat de inspecteur daarna weer langskomt om te kijken of de waarschuwing niet in de wind is geslagen. Is de overtreding niet naar behoren opgeheven, dan volgt alsnog een boeterapport.
7.1.3 Eis tot naleving
RI&E
Een inspecteur kan uw organisatie ook een ‘eis tot naleving’ opleggen. Dat doet hij als uw organisatie een overtreding heeft begaan die niet zwaar of ernstig is, maar niet duidelijk uit de wet blijkt waar u nu eigenlijk precies aan moet voldoen. Er is geen wettelijke doelbepaling, maar er staat bijvoorbeeld dat u ervoor moet zorgen dat werknemers veilig en gezond kunnen werken. Daar zijn vanzelfsprekend regels aan verbonden, zoals het opstellen van een RI&E. Maar de wet bevat geen stappenplan dat u moet volgen om tot veilig en gezond werk te komen.
In de eis tot naleving beschrijft de inspecteur wat er mis is, welke maatregelen u moet nemen en binnen welke termijn. Als bij controle blijkt dat de situatie niet is verbeterd, volgt alsnog een boete.