U bent hier

3. Taken van de Nederlandse Arbeidsinspectie

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: februari 2024

De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) richt zich op illegaal werk, onderbetaling en uitkeringsfraude. Daarom werkt deze instantie bijvoorbeeld ook samen met de Belastingdienst, UWV, de politie, en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Daarnaast controleert de NLA natuurlijk ook of werkgevers de wetten op het gebied van veiligheid en gezondheid op de werkvloer naleven.

naleving

Het uitgangspunt is dat de NLA enerzijds misstanden hard aanpakt en anderzijds de verantwoordelijkheid voor naleving van de regels zo veel mogelijk bij werkgevers en werknemers legt.

Geen reden tot zorg voor welwillende werkgevers

notoir

slechte naam

De Nederlandse Arbeidsinspectie gaat ervan uit dat de meeste werkgevers zich aan de wet (willen) houden. Overtreden werkgevers echter welbewust en notoir de regels of is er zelfs sprake van criminele activiteiten? Deze werkgevers zit de NLA op de huid, vaak samen met andere handhavende instanties. Werkt u in een branche met veel arbeidsrisico’s, zoals de bouw, dan kunt u rekenen op een regelmatige controle. Hetzelfde geldt als uw organisatie een slechte naam heeft. Bonafide werkgevers die oprecht goede arbeidsomstandigheden nastreven, zien doorgaans geen inspecteur.

Meer slagkracht

te eenzijdig

extra
capaciteit

Door een toename van het aantal arbeidsongevallen en beroepsziekten controleerde de NLA te eenzijdig op onder andere ongevallen en beroepsziekten. De onderzoeken hiernaar moeten echter niet ten koste gaan van de preventieve, risicogestuurde inspecties, vindt de overheid. Daarom gaat er sinds 2018 structureel meer geld naar de NLA, voor onder meer:

  • een evenwichtiger verdeling tussen onderzoek naar arbeidsongevallen en aanpak gericht op preventie;
  • extra capaciteit om uitbuiting, onderbetaling en andere arbeidsmarktfraude aan te pakken;
  • nog allerlei nieuwe wetten op het gebied van ruimtelijke ordening en werk- en leefomgeving door de invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2024.

Bereik van de Nederlandse Arbeidsinspectie

De NLA ziet niet alleen toe op naleving van de Arbowet, maar ook op verschillende wetten op het gebied van de arbeidsmarkt en fraudebestrijding. De belangrijkste zijn:

  • de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet);
  • de Arbeidstijdenwet;
  • de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag;
  • de Wet arbeid vreemdelingen;
  • de Kernenergiewet;
  • de Warenwet;
  • het Besluit risico’s zware ongevallen (BRZO);
  • de Wet aanpak schijnconstructies.

toezichthouder

Verder is de NLA (mede)toezichthouder voor:

  • de Wet gewassenbeschermingsmiddelen en biociden (biociden zijn middelen om schadelijke organismen te bestrijden en worden bijvoorbeeld in ziekenhuizen en stallen gebruikt);
  • de Wet op de economische delicten;
  • de Wet allocatie arbeidkrachten door intermediairs.
Het doel van de NLA is om niet alleen goede werkomstandigheden te bevorderen, maar ook eerlijke werkverhoudingen en een goed functionerend stelsel van werk en inkomen. De NLA controleert of een organisatie voldoet aan de wettelijke voorschriften. De Arbeidsinspectie richt zich ook nadrukkelijk op zaken als fraude, arbeidsuitbuiting en illegale...
Een inspecteur heeft vergaande bevoegdheden. Hij mag overal in uw organisatie rondkijken. U bent verplicht om aan het onderzoek mee te werken en gevraagde informatie te verstrekken. De inspecteur moet zich tijdens de controle houden aan de gedragscode van de NLA. Inzage Als een inspecteur bij uw organisatie langskomt, kan hij inzage in allerlei...
Ontdekt een inspecteur bij een controle of onderzoek overtredingen van de regelgeving, dan kan hij sancties opleggen. Hoe zwaar de sanctie is, hangt af van de overtreden wet, de ernst van de overtreding en de omstandigheden waaronder de overtreding is begaan. Bij een ernstige overtreding kunt u altijd een zware sanctie verwachten. Bij een lichtere...