U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Bezoek van de Arbeidsinspectie6. Onderzoek na een arbeidsongeval6.2 Behandeling van uw melding

6.2 Behandeling van uw melding

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: februari 2024

onderzoek

Bij elke melding van een arbeidsongeval kijkt de Arbeidsinspectie naar de aard van het ongeval en de situatie. Gaat het om een meldingsplichtig (en dus ernstig) ongeval, dan kunt u ervan uitgaan dat de NLA een onderzoek instelt.

bevestiging

Bij melding van een niet-meldingsplichtig ongeval komt er niet altijd meteen een inspecteur bij uw organisatie langs. De Arbeidsinspectie zal het telefonisch aan u doorgeven als er geen verder onderzoek komt. Vervolgens stuurt de NLA een schriftelijke bevestiging van dit besluit naar uw organisatie. Ook het slachtoffer krijgt een exemplaar van deze bevestiging toegestuurd.

6.2.1 Nader onderzoek

Besluit de Arbeidsinspectie dat verder onderzoek naar het arbeidsongeval nodig is, dan komt er zo snel mogelijk een inspecteur langs bij uw organisatie.

soepel

U kunt bijdragen aan een soepel onderzoek door volledig mee te werken en hiervoor een aantal maatregelen te nemen. Er zijn een paar zaken waarmee u rekening moet houden tijdens het onderzoek, zoals het verlenen van medewerking, het horen van getuigen en de behandeling van de ongevalslocatie.

6.2.2 Medewerking

toegang

Meewerken aan het onderzoek van de inspecteur is verplicht. U moet de inspecteur toegang geven tot alle relevante informatie en bedrijfsruimten en hem waar nodig helpen bij het onderzoek.

6.2.3 Getuigen horen

privacy

Het horen van getuigen en betrokkenen is bijna altijd onderdeel van het onderzoek. De inspecteur kan dus vragen om een lijst van getuigen. De werkgever moet de inspecteur desgevraagd helpen om met hen in contact te komen. Let erop dat de privacy van de getuigen wordt beschermd. U kunt een aparte, afgesloten ruimte regelen voor het horen van getuigen en andere betrokkenen.

Een inspecteur kan na melding van een ernstig ongeval andere opsporingsdiensten – zoals de politie – bij zijn onderzoek betrekken.

6.2.4 Ongevalslocatie

goed beeld

Verander zo min mogelijk aan de locatie van het ongeval, zodat de inspecteur een goed beeld krijgt van wat er is voorgevallen. Voorkom bijvoorbeeld dat een afgebroken trap of een defecte machine meteen wordt afgevoerd. Het is vaak beter als tijdelijk niemand op of in de buurt van de ongevalsplaats werkt. Dan is er ook de minste kans dat er iets wezenlijks verandert.

Doe zelf onderzoek naar een arbeidsongeval

toedracht

Besluit de Arbeidsinspectie naar aanleiding van een melding dat het niet nodig is om het bedrijfsongeval te komen onderzoeken? Stel dan zelf een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval. Wettelijk bent u hiertoe niet verplicht, maar het kan wel nuttige informatie opleveren voor uw arbobeleid.

deskundige

Alleen als helemaal duidelijk is wat er is gebeurd en waarom, kunt u de juiste maatregelen nemen om toekomstige ongevallen te voorkomen. Laat het interne onderzoek uitvoeren door een deskundige, zoals een bedrijfsarts of veiligheidskundige. Geef alle betrokkenen de kans hun verhaal te doen. Hoe meer informatie u verzamelt en hoe meer mensen u bij het interne onderzoek betrekt, hoe betrouwbaarder de uitkomst.