U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Assessments8. Wat is de toekomst van assessments? 8.6 Nieuwe soorten assessments

8.6 Nieuwe soorten assessments

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: november 2023

virtual reality (VR)

Enkele assessmentbureaus zijn al aan het experimenteren met virtual reality (VR). De kandidaat waant zich in een hele andere wereld, wat leidt tot meer betrokkenheid. Een ander voordeel is dat VR praktijksituaties op de werkvloer reëler weet te simuleren. Het gebruik van VR bij assessments is veelbelovend, maar staat nog in de kinderschoenen. Mensen reageren verschillend op VR; sommigen vinden het leuk en spannend, terwijl het anderen (letterlijk) misselijk maakt. Vooral jongere generaties lijken positief te zijn over deze aanpak.

Studie

VR-game

Dit jaar is een eerste wetenschappelijke studie verschenen naar het gebruik van VR bij een assessment. De resultaten laten zien dat respondenten die een VR-game sneller wisten af te ronden, gemiddeld ook hoger scoorden op een bestaande intelligentietest. Aanvullend onderzoek moet uitwijzen in welke mate VR bruikbaar is binnen assessments.

Hersenactiviteit meten om faking op te sporen?

Neuroimaging richt zich op het bestuderen van de hersenactiviteit met behulp van geavanceerde beeldvormingstechnologieën, zoals MRI (magnetische resonantiebeeldvorming). Het wordt nu nog voornamelijk ingezet voor medisch onderzoek en de diagnose van neurologische aandoeningen, maar er is steeds meer aandacht voor de mogelijke toepassing ervan in assessments.

Privacy

persoonlijkheid

Neuromarketing maakt bijvoorbeeld gebruik van neuro­imaging. Op basis van de hersenactiviteit van een groep proefpersonen is het bijvoorbeeld mogelijk om te bepalen welke reclameposter het beste past bij de doelen van een adverteerder. Vergelijkbare technieken zijn ook interessant binnen assessments. Wie weet meet een persoonlijkheidstest straks de hersenactiviteit van kandidaten terwijl zij de test invullen om faking op te sporen. Of kunt u de persoonlijkheid van kandidaten in kaart brengen op basis van hersenactiviteit. Voorlopig is dat echter toekomstmuziek. Bovendien kleven er stevige ethische dilemma’s aan het gebruik van dit soort technieken binnen assessments, bijvoorbeeld op het gebied van privacy.