2.5 Arbeidsvoorwaarden
arbeidsvoorwaarden
Het grootste deel van de cao-regelingen heeft betrekking op arbeidsvoorwaarden. Hierbij kunt u een onderscheid maken tussen primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Daarnaast kunnen ook een aantal zogenoemde tertiaire voorwaarden in de cao staan.
2.5.1 Primair
opzegtermijn
De primaire arbeidsvoorwaarden zijn de basisonderwerpen waarover de werkgever afspraken maakt met werknemers. Deze afspraken staan vermeld in de individuele arbeidsovereenkomst. Voorbeelden van primaire voorwaarden zijn:
- de duur van de arbeidsovereenkomst;
- de aard van de arbeidsovereenkomst;
- het aantal uren;
- de salarisinschaling en periodiekmaand;
- het aantal vakantiedagen;
- de opzegtermijn;
- de proeftijd.
strijdig
Ook cao’s bevatten veel afspraken op het gebied van primaire voorwaarden. Hier moet de werkgever dus altijd rekening mee houden als hij met individuele werknemers afspraken maakt. En de OR moet in de gaten houden of individuele afspraken over salarisgerelateerde voorwaarden niet strijdig zijn met cao-afspraken daarover.
2.5.2 Secundair
Naast de basisvoorwaarden biedt de werkgever zijn werknemers vaak nog aanvullende voorwaarden. Dit zijn de zogenoemde secundaire arbeidsvoorwaarden. Ook deze moet de werkgever vaak baseren op cao-regelingen. Sommige secundaire regelingen zijn geen verplichting, maar een optie waarvoor werknemers kunnen kiezen. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfsfitness of een fietsplan.
Voorbeelden
Andere voorbeelden van secundaire voorwaarden die in de cao aan bod kunnen komen, zijn;
- reiskostenvergoeding;
- studiekostenregeling;
- pensioenregeling;
- collectieve ziektekostenverzekering;
- verlofregelingen;
- eindejaarsuitkering.
2.5.3 Tertiair
eenduidig
Ten slotte zijn er nog de tertiaire voorwaarden. De betekenis van het begrip ‘tertiaire arbeidsvoorwaarden’ een stuk vager dan die van primaire en secundaire voorwaarden. Een eenduidige omschrijving bestaat niet: elke organisatie beschouwt andere soort voorwaarden als tertiair en in sommige organisaties bestaat sowieso geen duidelijk benoemd onderscheid tussen secundaire en tertiaire voorwaarden.
Informeel
cadeautjes
Bij tertiaire voorwaarden gaat het meestal om ongeschreven of informele arbeidsvoorwaarden. Denk aan cadeautjes bij speciale gelegenheden zoals bruiloften, verjaardagen en afscheid, bijvoorbeeld geregeld via een zogenoemde ‘lief-en- leed’-regeling. Ook zaken zoals het kerstpakket en personeelsuitjes kunt u hieronder rekenen.
Vanwege het informele karakter van de tertiaire voorwaarden vindt u hierover geen regelingen terug in de collectieve arbeidsovereenkomst.
Wel staan in de cao vaak de kaders voor individuele bonus- of beloningsregelingen. Deze gelden in sommige organisaties ook als tertiaire voorwaarden.