U bent hier

1.2 Hulp inschakelen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

tussenpersoon

Er zijn veel verzekeraars en verschillende soorten verzekeringen, ieder met hun eigen voorwaarden en dekkingen. Het is een lastige klus om die allemaal te overzien. Ziet u zelf door de bomen het bos niet meer, dan kan een tussenpersoon ondersteuning bieden. Daarnaast kunt u voor hulp misschien ook aankloppen bij uw brancheorganisatie.

1.2.1 Met of zonder intermediair

bemiddelen

U kunt verzekeringen rechtstreeks bij een verzekeringsmaatschappij afsluiten. Toch heeft het inschakelen van een assurantietussenpersoon, ofwel een intermediair, ook een aantal voordelen:

  • Een tussenpersoon kan voor u bemiddelen met de verzekeringsmaatschappij. Hij kent de verzekeringen(pakketten) en de aanbieders.
  • Hij kan de risico’s goed inschatten.
  • Hij zorgt ervoor dat de af te sluiten verzekering op de juiste wijze wordt aangevraagd en dat uw aanvraagformulier goed wordt ingevuld.
  • Hij ondersteunt u bij schadeafhandeling en bij een ontstane schade kan hij een beroep op uw verzekeringspolis meestal soepeler afwikkelen.
  • Bij uitkeringen let hij erop dat er geen (verjarings)termijnen worden overschreden.

Uiteraard zult u de tussenpersoon wel moeten betalen. De tussenpersoon moet u openheid geven over de kosten die hij in rekening brengt. Vergeet niet dat u ook over zijn kosten kunt onderhandelen!

Wilt u een verzekering afsluiten zonder een tussenpersoon? Ga dan in zee met een zogeheten direct writer. Dit is een verzekeringsmaatschappij die direct met de klant in contact staat en dus geen tussenpersonen inschakelt.

1.2.2 Eén verzekeraar

offerte

korting

Heeft u bepaalde zaken al verzekerd bij een bepaalde verzekeraar, dan ligt het voor de hand om bij deze verzekeraar ook een offerte voor andere verzekeringen op te vragen. Dit heeft verschillende voordelen:

  • U kent deze dienstverlener al, dus u weet bijvoorbeeld hoe goed de service is en of ze gemakkelijk bereikbaar zijn.
  • Waarschijnlijk kunt u aardige kortingen bedingen als u diverse verzekeringen bij één aanbieder afsluit.
  • De uitvoering van verzekeringen kan gemakkelijker en doelgerichter worden.

Verzekeringspakket

ziektegeval begeleiden

Heeft u bijvoorbeeld een verzuimverzekering, een ongevallenverzekering én een verzekering voor WGA-eigenrisicodragers bij dezelfde verzekeraar belegd? Dan kan deze ook het traject van een heel ziektegeval begeleiden. Het is, vanwege de kosten van dat volledige traject, voor de verzekeraar dan ook extra van belang u bij te staan bij preventie- en re-integratie-inspanningen.

Steeds meer verzekeraars bieden ‘mkb-pakketten’ aan waarmee u personen, maar bijvoorbeeld ook het bedrijfspand en transport verzekert.

1.2.3 Brancheorganisatie

aanbieders

Of u nu een tussenpersoon inschakelt of niet: ga vooral ook te rade bij uw brancheorganisatie. Dat scheelt vaak weer enkele euro’s. Die kan u vertellen welke soorten verzekeringen voor uw branche nodig en gebruikelijk zijn en welke aanbieders deze verzekeringen hebben. Misschien dat u via uw branche ook goedkoper aan een bepaalde verzekering kunt komen, omdat er collectieve afspraken zijn.

Veel cao’s verplichten u om bijvoorbeeld een ongevallenverzekering af te sluiten. Vaak kunt u hiervoor een collectieve verzekering afsluiten. Zie hoofdstuk 2.

1.2.4 Vergelijken

onderhandelen

U kunt natuurlijk ook vergelijkingssites bezoeken. Bekijk voordat u een verzekering afsluit wel goed wat de verzekeringsmaatschappijen bieden. Vergelijk de verzekeringspremies en -voorwaarden. Probleem met websites die verzekeringen vergelijken, is dat er weinig maatwerk mogelijk is. Er valt dan ook niets te onderhandelen. Daarom is het verstandig om offertes aan te vragen.