2.2 Niet verplicht
U bent niet verplicht om een ongevallenverzekering af te sluiten. En als werknemers door hun werk niet meer risico lopen op een ongeval dan normaal, is het ook niet noodzakelijk. Toch kan zo’n verzekering verstandig zijn.
2.2.1 Goed werkgeverschap
rechter
Stel, een werknemer krijgt een ongeval op of door het werk. Uw organisatie had dit redelijkerwijs niet kunnen voorkomen, maar de werknemer lijdt forse schade en daagt u voor de rechter. Dan kan de rechter meewegen of u dit risico voor de werknemer voldoende had verzekerd. Het is dus niet zo dat uw organisatie nooit op deze verantwoordelijkheid aangesproken zal worden.
Let op: bij een proefplaatsing van een werknemer, stelt UWV als eis dat u een ongevallenverzekering voor deze werknemer afsluit.
2.2.2 Collectief verzekeren
Iedere werknemer kan er natuurlijk zelf voor kiezen om een ongevallenverzekering af te sluiten. Maar uw organisatie kan dit ook aan werknemers aanbieden als arbeidsvoorwaarde. Het is dan verstandig om een collectieve verzekering aan te bieden, omdat de premies dan vaak lager liggen. Bovendien neemt het werknemers veel regelwerk uit handen.
Verzekeringnemer
werknemers betalen
Het kan wel verschillen wie de kosten draagt van de collectieve ongevallenverzekering:
- U sluit een voordelige ongevallenverzekering af, maar de werknemers betalen zelf (deels) de premie.
- U draagt de kosten voor de werknemer. Deze optie ligt meer voor de hand als u de verzekering afsluit, omdat werknemers door hun werk extra risico lopen.
Bij wie de kosten ook liggen, uw organisatie of de werknemer, zorg ervoor dat de premie altijd op tijd wordt betaald. Anders loopt u het risico dat de dekking vervalt.