10.1 Werkgever is verantwoordelijk
delegeren
letsel
De bedrijfshulpverlening functioneert volledig onder verantwoordelijkheid van de werkgever. Dat maakt hem ook aansprakelijk als de veiligheid in gevaar komt. Het is wel mogelijk om de bhv-táken te delegeren, maar niet de verantwoordelijkheid. Gaat er iets mis tijdens de bedrijfshulpverlening, dan valt dat onder de verantwoordelijkheid van uw organisatie. U bent op twee gebieden aansprakelijk:
- voor letsel dat bhv’ers oplopen tijdens het uitvoeren van hun bhv-taken;
- voor schade die bhv’ers veroorzaken tijdens het uitvoeren van hun bhv-taken.
10.1.1 Letsel bhv’er
omgekeerde bewijslast
zorgplicht
Net zoals het geval is bij arbeidsongevallen, geldt ook bij letsel als gevolg van bhv-taken de omgekeerde bewijslast. Allereerst moet de bedrijfshulpverlener (bhv’er) aannemelijk maken dat de schade die hij heeft opgelopen, is veroorzaakt door zijn bhv-werk. Kan hij dat aannemelijk maken, dan moet u vervolgens aantonen dat:
- u zich aan de zorgplicht heeft gehouden óf
- de werknemer opzettelijk of bewust roekeloos heeft gehandeld.
Lukt dit niet, dan bent u sowieso aansprakelijk.
10.1.2 Schade veroorzaakt door bhv’er
opleiden
Een bhv’er verleent hulp in opdracht van zijn werkgever. Veroorzaakt hij tijdens het bhv-werk letselschade, dan ligt de aansprakelijkheid hiervan in principe bij uw organisatie. In de praktijk komt dit echter niet zo vaak voor. Als de organisatie van de bedrijfshulpverlening goed is en alle bhv’ers voldoende zijn opgeleid, stellen rechters werkgevers lang niet altijd aansprakelijk. Daarbij speelt ook mee dat bhv’ers geen professionele hulpverleners zijn.
Als ze een diploma kunnen overhandigen en in staat zijn om aan te tonen dat ze zich aan de instructies uit hun opleiding hebben gehouden, loopt het meestal zo’n vaart niet.