U bent hier

7.6 Individueel of collectief

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

Een aanvullende WIA-verzekering is een verzekering voor de werknemer. Het is in principe dus ook aan de werknemer om te bepalen of hij zich voor dit risico wil verzekeren, en of hij daarvoor een (soms aanzienlijke) premie wil betalen. Toch kan ook uw organisatie hieraan een bijdrage leveren.

7.6.1 Voorlichting

ingewikkelde regeling

onderbouwen

Om te beginnen kunt u werknemers voorlichten over de mogelijkheid om een aanvullende WIA-verzekering af te sluiten. De WIA is een ingewikkelde regeling en veel werknemers realiseren zich amper wat gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid voor hun inkomen betekent. Het is belangrijk dat ze zich van de risico’s bewust zijn, zodat ze een goed onderbouwde beslissing kunnen nemen.

Zoeken werknemers advies voor hun specifieke situatie? Verwijs ze dan naar een inkomensadviseur. U bent waarschijnlijk geen deskundige op het gebied van inkomensverzekeringen. Bovendien is het belangrijk bij advies de hele financiële situatie van de werknemer mee te wegen.

7.6.2 Keuze voor collectief

rechtsbijstand

Is er onder de werknemers veel belangstelling voor een aanvullende WIA-verzekering? Dan kunt u in uw organisatie voorstellen om één of meer collectieve verzekeringen aan te bieden. Dit kan een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde voor werknemers zijn. Maar let wel op: bij een collectieve verzekering kan de verzekeraar eisen aan uw organisatie stellen. Daar staat tegenover dat de verzekeraar ook extra diensten kan bieden naast de uitkering, zoals een vergoeding van de kosten voor rechtsbijstand of re-integratie.

7.6.3 Kosten dragen

Of werknemers zich nu individueel of collectief via de werkgever verzekeren, in principe zijn de premiekosten voor henzelf. Uw organisatie kan wel overwegen om een deel van die premie te betalen. Ook dat kan een goede arbeidsvoorwaarde zijn. Het is natuurlijk wel belangrijk dat u de kosten hiervan vooraf goed inschat.

Als u een bepaalde arbeidsvoorwaarde aanbiedt, kunt u die niet zomaar weer eenzijdig intrekken als deze toch te duur wordt. Maak dus een zorgvuldige financiële afweging over de kosten van een collectieve WIA-verzekering.

7.6.4 Inloop- en uitlooprisico

meeverzekeren

Het is ook belangrijk om rekening te houden met het inloop- en uitlooprisico. Is een werknemer al ziek of heeft hij een uitkering op het moment dat u de verzekering afsluit, dan valt hij niet onder de dekking. Dit inlooprisico is meestal niet meeverzekerd, waardoor de werknemer in zo’n situatie geen uitkering krijgt.

Het uitlooprisico is meestal wel gedekt en dus behoudt de werknemer zijn recht op een uitkering, zolang hij aan de overige voorwaarden blijft voldoen. Het gaat hier om de situatie waarbij een werknemer al ziek was of een uitkering heeft op het moment dat u de verzekering beëindigt.