U bent hier

3.1 Afspraken voor de OR

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: februari 2024

Het reglement van de ondernemingsraad bevat uitsluitend organisatorische en huishoudelijke zaken die bovendien alleen de OR aangaan. Afspraken met uw bestuurder horen niet in dit OR-reglement thuis.

Alles wat u in het reglement opneemt, heeft voor uw OR een bindend karakter. Daarbij geldt dat ook externen (zoals werknemers) u aan uw reglement kunnen houden.

3.1.1 Alleen voor de OR

strikt

extra afspraken

Het OR-reglement is een huishoudelijk reglement en strikt bedoeld voor uw ondernemingsraad. Er mogen geen bepalingen in staan die anderen, bijvoorbeeld uw bestuurder, tot iets verplichten. Als u extra afspraken met hem wilt maken, zult u dit buiten het reglement om moeten doen. Het gaat dan om afspraken over bijvoorbeeld urenvrijstelling, scholing of ondersteuning voor de werkzaamheden van uw raad. Ook bepalingen over de manier waarop de overlegvergaderingen plaatsvinden, horen niet in het reglement.

Reglement opstellen volgens de WOR

De verplichting om een reglement te maken, komt ter sprake in artikel 8, lid 1 WOR:

“De ondernemingsraad maakt een reglement waarin de onderwerpen worden geregeld die bij of krachtens deze wet ter regeling aan de ondernemingsraad zijn opgedragen of overgelaten. Het reglement bevat geen bepalingen die in strijd zijn met de wet of die een goede toepassing van deze wet in de weg staan. Alvorens het reglement vast te stellen, stelt de ondernemingsraad de ondernemer in de gelegenheid zijn standpunt kenbaar te maken. De ondernemingsraad verstrekt onverwijld een exemplaar van het vastgestelde reglement aan de ondernemer.”

Niet in reglement

bevoegdheden

Verder zijn er nog drie aspecten waarvoor u het reglement niet mag gebruiken:

  • Als eerste kunt u de wettelijke bevoegdheden van uw raad niet nader omschrijven of uitbreiden in het reglement.
  • Ook is het niet mogelijk de wettelijke faciliteiten van uw ondernemingsraad in het reglement zelf uit te breiden.
  • En ook instellingsbesluiten van commissies horen niet in het reglement thuis, waarbij een uitzondering geldt voor de instelling van een verkiezingscommissie.

U mag in uw OR-reglement niets opnemen dat in strijd is met de wet of een goede uitvoering ervan. Aan zulke bepalingen hoeft niemand zich te houden.

Ondernemingsovereenkomst

bijlage

overzichtelijk

Uw bestuurder mag vanzelfsprekend – buiten het reglement om – uw ondernemingsraad wel extra bevoegdheden of faciliteiten verlenen. Daarvoor kunt u bijvoorbeeld een ondernemingsovereenkomst of een apart statuut opstellen. Door deze extra afspraken met uw bestuurder als bijlage bij het OR-reglement op te nemen, heeft iedereen, ook de toekomstige nieuwkomers in de ondernemingsraad, alle afspraken in een overzichtelijk document bij elkaar. Ook in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of een regeling door een publiekrechtelijk orgaan kunnen extra bevoegdheden staan.

Gebruikmaken van voorbeeldreglement

juridisch

Uw OR is zelf verantwoordelijk voor uw reglement. Maar zo’n OR-reglement opstellen is helemaal niet zo eenvoudig, omdat het bijvoorbeeld ook juridisch allemaal moet kloppen. Daarom kan het handig zijn om uw eigen reglement te baseren op het voorbeeldreglement van de Sociaal-Economische Raad (SER) dat bestuurders en ondernemingsraden kunnen gebruiken. U leest meer over dit voorbeeldreglement in hoofdstuk 10.

3.1.2 Bindend

niet afwijken

ongeldig

Het reglement geldt alléén voor uw ondernemingsraad zelf, maar is wel gelijk bindend. Dit betekent dat uw OR er altijd aan gehouden is en niet naar eigen goeddunken van uw reglement mag afwijken. Ook uw bestuurder, de werknemers en de vakorganisaties kunnen uw OR hierop aanspreken en eventueel de kantonrechter om een uitspraak vragen. Zo kan de kantonrechter bijvoorbeeld bepalen dat als u voor de kandidaatstelling bij verkiezingen bent afgeweken van het reglement, de verkiezingen ongeldig zijn. Dat zou betekenen dat u nieuwe verkiezingen moet organiseren.

Voor een personeelsvertegenwoordiging (PVT) is een reglement niet verplicht. Toch is het ook voor een PVT handig om een document te hebben waarin staat hoe de verkiezingen geregeld worden en wat de ‘huisregels’ zijn.