U bent hier

8.2 De kantonrechter

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: augustus 2017

uitspraak

Zowel uw ondernemingsraad, uw bestuurder als een andere belanghebbende partij (vaak werknemers of een vakbond) kan de kantonrechter inschakelen. Deze doet dan een uitspraak waar iedereen zich aan moet houden. Als u als lid van de OR een verzoek indient, doet u dit bij de griffier van de rechtbank in de vestigingsplaats van uw organisatie.

Bij een spoedeisende zaak kunt u een kort geding aanspannen bij de rechtbank. U kunt daarbij juridische hulp inroepen. Ook die kosten zijn voor de bestuurder, zolang u hem van tevoren op de hoogte brengt van die kosten..

Het verzoekschrift

toelichten en onderbouwen

In het verzoekschrift aan de rechtbank neemt u de naam en het adres van de (plaatsvervangend) voorzitter op. Daarnaast moet u uw verzoek toelichten en onderbouwen. In de praktijk heeft u hierbij meestal juridisch advies nodig, aangezien u uw verzoek op basis van wetsartikelen moet motiveren. Heeft u de bedrijfscommissie eerder om bemiddeling gevraagd? Vergeet dan niet dit advies mee te sturen.

Vele meningen wegen mee

betrekken

Tijdens de procedure kan de kantonrechter op basis van verschillende bronnen zijn mening vormen. Uiteraard telt uw mening én die van de tegenpartij. Een eventueel advies van de bedrijfscommissie weegt bij de uiteindelijke beslissing zeer zwaar mee. Ook de mening van andere betrokkenen of deskundigen kan de rechter in zijn oordeel betrekken.

Uitspraak van de rechter

bindend

ontbinden

Als de rechter uiteindelijk tot een uitspraak komt, is deze bindend. Verplicht de rechter uw OR bijvoorbeeld om het raadsreglement alsnog na te leven, dan is er geen ontkomen meer aan. Doet u dit niet, dan kan de rechter via een nieuwe uitspraak uw raad ontbinden. Moet uw bestuurder actie ondernemen en laat hij dit na, dan kan hij een hoge geldboete krijgen of zelfs gevangenisstraf.

Bent u het niet eens met de uitspraak, dan kunt u in hoger beroep bij het gerechtshof. Dit moet binnen twee maanden nadat de rechter de uitspraak heeft gedaan.