U bent hier

OR & Medezeggenschap
Adviesrecht2. De adviesaanvraag2.1 Weten wat er speelt

2.1 Weten wat er speelt

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: december 2023

veelgehoorde klacht

formaliteit

Een veelgehoorde klacht van OR-leden en PVT’ers is dat een adviesaanvraag uit de lucht komt vallen. De OR of PVT is er dan niet op voorbereid en moet zich nog helemaal verdiepen in de kwestie, terwijl de directie het liefst al zou overgaan tot uitvoering van de bedachte maatregelen. In zo’n situatie overheerst nogal snel het gevoel dat advies vragen aan de OR of PVT slechts een formaliteit is. Wát de medezeggenschap adviseert, doet er voor de bestuurder eigenlijk niet meer toe omdat zijn besluit eigenlijk al vaststaat.

Als beide partijen de halfjaarlijkse overlegvergadering serieus nemen, zal de OR zelden verrast worden door een adviesaanvraag. Alleen als onvoorziene ontwikkelingen vragen om maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan de impact van de coronapandemie.

2.1.1 Bijzondere overlegvergadering

half jaar

ontwikkelingen

De wet biedt echter een behoorlijke bescherming tegen deze overvaltechniek. In artikel 24, lid 1 WOR staat namelijk dat de OR en de bestuurder ieder half jaar een bijzondere overlegvergadering horen te hebben over de algemene gang van zaken. Hoe hebben we het de laatste tijd gedaan en wat staat ons de komende periode te wachten? De bestuurder moet dan aangeven of er ontwikkelingen zijn die kunnen leiden tot een advies- of instemmingsaanvraag. Bovendien moeten partijen daarbij afspraken maken over het moment waarop de OR wordt betrokken bij de besluitvorming.

Een PVT heeft geen recht op een halfjaarlijkse overlegvergadering waarin de bestuurder de PVT bijpraat over relevante ontwikkelingen. U kunt er de bestuurder uiteraard wel naar vragen. Voor hem is het ook een meerwaarde als de PVT voldoende informatie heeft om mee te denken.

Deelnemen

fase

werkgroepen

Als u met de bestuurder afspraken maakt over het moment waarop u een adviesaanvraag ontvangt, gaat het niet zozeer om de datum, maar vooral om de fase binnen het besluitvormingsproces waarin u mee mag doen. Bijvoorbeeld zodra de hoofdlijnen zichtbaar worden of pas als de gevolgen van het besluit helemaal duidelijk zijn. Verder kunt u aansturen op andere manieren om bij het besluitvormingsproces betrokken te worden. Zo kunnen OR-leden misschien deelnemen aan één of meerdere werkgroepen die een besluit voorbereiden. Het onderwerp kan ook vooraf aan de adviesaanvraag al op de agenda van de overlegvergaderingen worden gezet.

2.1.2 Besluitvormingsproces

management

Afspraken maken met de bestuurder over het moment waarop de adviesaanvraag het beste naar de OR kan, gaat het beste als er binnen de OR kennis is van de manier waarop het management tot besluiten komt. Als daarvoor binnen de onderneming een speciale methode wordt gebruikt, kunnen één of twee OR-leden zich daarin misschien laten inwerken.

Stappenplan

probleem

Is er geen eenduidig besluitvormingsproces, dan geeft het volgende globale stappenplan voor besluitvorming u wat houvast:

  • erkenning van een probleem;
  • gegevensverzameling over het probleem;
  • duidelijke omschrijving van het probleem en de uitgangspunten voor de oplossing;
  • inventarisatie van mogelijke oplossingen;
  • toetsen van oplossingen;
  • meningsvorming;
  • besluitvorming, uitwerken plan van aanpak en gevolgen.

Onderhandelen

alternatieven

aantrekkelijk

Als de OR in een vroeg stadium bij de besluitvorming wordt betrokken, biedt dat extra mogelijkheden om invloed op het beleid uit te oefenen. Vaak liggen er dan nog meerdere alternatieven op tafel. Of de OR kan zelf nog met alternatieve aanpakken komen, bijvoorbeeld met betere gevolgen voor de werknemers. Maar hierin schuilt ook een gevaar. Want het is lastig ‘negatief adviseren’ over een besluit dat voor een groot deel bestaat uit het resultaat van onderhandelingen of over plannen die de OR voor een deel zelf heeft ontwikkeld.

Tijdswinst

handig

Voor de bestuurder kan het ook aantrekkelijk zijn om de OR in een vroege fase bij de besluitvorming te betrekken. Op de eerste plaats kan de deskundige inbreng van de OR helpen te kiezen tussen mogelijke maatregelen. Daarnaast is het voor de doorlooptijd van de adviesaanvraag handig als de OR al bij de ontvangst ervan goed op de hoogte is. Het advies van de OR heeft dan niet maanden voorbereidingstijd nodig.