2.3 Grondslag doorbetaling
laatstverdiende loon
Het tijdens ziekte door te betalen percentage behandeld in de vorige paragraaf moet worden berekend over het laatstverdiende loon, oftewel over het loon dat de werknemer zou ontvangen als hij niet ziek was geworden.
Componenten
In de grondslag voor de loondoorbetalingsplicht valt dus sowieso het naar tijdruimte vastgestelde loon, bijvoorbeeld het afgesproken maand- of weekloon. Maar ook de vakantiebijslag moet volgens het geldende percentage worden doorbetaald. In de praktijk gebeurt het echter ook dat werkgevers de vakantiebijslag 100% betalen bij ziekte.
gemiddelde loon
Is er geen naar tijdruimte vastgesteld loon, dan is de grondslag het gemiddelde loon dat de werknemer met werken zou hebben verdiend. Dat geldt dus bijvoorbeeld ook voor een eventuele dertiende maand, overwerk- of ploegentoeslag en winstuitkering. Dit soort componenten tellen slechts mee voor de loondoorbetaling als de werknemer ze zou hebben ontvangen als hij niet ziek zou zijn geweest.
pensioenpremie
gevolgen bijtelling
Uw organisatie moet gedurende de ziekte ook de eventuele werkgeversbijdrage in de pensioenpremie doorbetalen. Die valt uiteraard lager uit dan normaal als er niet 100% wordt doorbetaald, omdat dit ook een lagere pensioengrondslag tot gevolg heeft. Of een werknemer tijdens ziekte zijn auto van de zaak ter beschikking houdt of moet inleveren, hangt af van de afspraken die de werkgever hierover met hem heeft gemaakt. Let op dat dit gevolgen kan hebben voor de bijtelling wegens privégebruik!
Het onbelast doorbetalen van (vaste) kostenvergoedingen tijdens ziekte is slechts mogelijk als de werknemer de kosten nog steeds heeft, zoals bij abonnementskosten. Anders is onbelaste doorbetaling slechts mogelijk tijdens de maand waarin de ziekte ontstaat en de maand erna.
Maximum
gunstigere afspraken
De grondslag waarover het bij ziekte door te betalen percentage moet worden berekend, is wettelijk begrensd op het maximumdagloon. Voor de tweede helft van 2018 bedraagt dit maximum € 211,42 per dag, dus € 55.180,62 op jaarbasis. Dat betekent dat de werknemer slechts recht heeft op het percentage aan doorbetaling over maximaal dat (dag)loon. Als de individuele of collectieve arbeidsovereenkomst gunstigere afspraken bevat, heeft de werknemer echter recht op het door te betalen percentage over die hogere grondslag.