U bent hier

8.3. .3 Melding Wet bescherming klokkenluiders

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juli 2024

voorschrift

Grensoverschrijdend gedrag kan een misstand zijn in de zin van de Wet bescherming klokkenluiders (WBK). De aard van de gedragingen speelt daarbij een beslissende rol. Seksuele intimidatie schendt de voorschriften van zowel de gelijkebehandelingswetgeving als de Arbeidsomstandighedenwet, wat wijst op een potentieel gevaar voor zowel de veiligheid van individuen als het goed functioneren van een organisatie.

Maatschappelijk

terugkerend of systematisch

Voor toepassing van de WBK moet het echter gaan om kwesties die het individuele of persoonlijke overstijgen en een maatschappelijk belang dienen. Dit is vooral relevant als er sprake is van terugkerend of systematisch ongepast gedrag, of als de gedragingen ernstig en omvangrijk zijn. Zelfs gedragingen gericht tegen één individu kunnen hieronder vallen als ze bijzonder ernstig zijn. Belangrijk is ook of de werkgever adequaat heeft gereageerd op meldingen van grensoverschrijdend gedrag.

Kijk ook op rendement.nl/hrdossier voor meer informatie over de Wet bescherming klokkenluiders en de aanpak van grensoverschrijdend gedrag.

Schending

misstand

Een gebrek aan actie kan wijzen op een schending van de zorgplicht, wat het maatschappelijk belang kan raken. Bij het beoordelen of gedrag een misstand vormt, moet u letten op de ernst van het gedrag, de betrokken belangen en de positie of functie van de vermeende pleger. Elk geval vereist een zorgvuldige toetsing aan de wettelijke misstandcriteria.

Slachtoffers beter beschermd met nieuwe wet

veroordeling

Sinds 1 juli 2024 is de herziene Wet seksuele misdrijven van kracht om slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag beter te beschermen. De wet maakt het voor slachtoffers makkelijker om aangifte te doen. Het is dan niet meer nodig om te bewijzen dat er sprake was van dwang om een veroordeling wegens aanranding of verkrachting mogelijk te maken. Ook seksuele intimidatie in het openbaar wordt strafbaar. Dat kan gaan om iets dat zich voordoet op straat, maar ook op websites of social media. Daarnaast wordt sexchatting strafbaar. De nieuwe wet gaat ervan uit dat seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag offline en online even ongeoorloofd is. De vertrouwenspersoon en u kunnen helpen de weg te wijzen naar het doen van aangifte. De nieuwe wet bepaalt ook dat verkrachting niet kan verjaren.